Hlavní obsah

Mladí mají dostat půjčky na modernizaci bytů

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladí lidé, kteří si chtějí zrekonstruovat svůj dům či byt a nedostává se jim peněz, by měli už v brzké době získat významnou pomoc od státu. Vláda má totiž ve středu schválit podmínky pro poskytování půjček na tyto účely, a to ve výši 150 000 nebo 200 000 korun.

Článek

Úvěry, které budou mít úrok jen dvě procenta ročně, by pak bylo možné získat již od letošního 1. března. Půjčky mladým na modernizaci jejich obydlí byly připraveny v souladu s programovým prohlášením vlády, v němž se ministři zavázali pomáhat mladým lidem v bydlení. Mají doplnit už existující státní půjčky na výstavbu nového bytu či domu, koupi starší nemovitosti k bydlení do vlastnictví či koupi družstevního nájemního bytu.

Tyto půjčky, které od konce roku 2004 získaly už tisíce mladých rodin, mají stejný úrok, ale mohou být poskytnuty až do výše 300 000 korun. Jedna rodina nebude moci čerpat obě půjčky, a to ani postupně. Měsíční splátky půjček na modernizaci, jejichž splatnost je deset let, budou díky nízkému úroku a nulovým poplatkům velmi příznivé.

Při půjčce 150 000 korun činí měsíční splátka 1380 korun, při půjčce 200 000 korun 1840 korun měsíčně. Návrh předložil vládě na konci loňského listopadu ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD).Ten sice doporučil půjčku v maximální výši 150 000 korun, ale považuje za možné, že vláda ve snaze zvýšit účinnost pomoci zvedne částku na 200 000 korun.

Půjčka půjde použít na různé opravy

Půjčku půjde použít například na stavební úpravy, opravy fasády, výměnu oken, opravy střech, vnitřních prostor, rekonstrukce koupelen, výměny kuchyňských linek, připojení domu k inženýrským sítím apod. Žadatel o půjčku musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti. Výjimkou bude člen bytového družstva, který je současně nájemcem bytu.

Půjčka je určena všem mladým manželům, z nichž alespoň jeden z partnerů je mladší 36 let. Ostatní mladí lidé budou moci získat půjčku jen tehdy, když pečují aspoň o jedno nezletilé dítě a splňují věkový limit.

Na rozdíl od třísettisícové půjčky na výstavbu či koupi bytu a domu nepůjde u půjčky na modernizaci odečíst 30 000 korun za každé dítěte narozené po získání půjčky. Tyto půjčky bude rovněž poskytovat Státní fond rozvoje bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám