Hlavní obsah

Mládek na Mostecku obhajoval odklad rozhodnutí o těžebních limitech

Právo, Karel Otcovský

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) obhajoval během své úterní návštěvy Horního Jiřetína a Litvínova na Mostecku záměr vlády odložit rozhodnutí o prolomení těžebních limitů v dole ČSA o pět let. Proti odkladu protestují obyvatelé prolomením limitů ohrožených obcí i samotní horníci. Nechtějí žít několik dalších let v nejistotě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ministr Mládek si v doprovodu starostky prohlédl ze střechy litvínovského Koldomu město a jeho okolí obklopené těžebními lomy.

Článek

„Odložení je důležité pro občany této země a pro energetickou nezávislost, alespoň částečnou," řekl Mládek. Po pondělním zasedání tripartity jsou podle něj ve hře tři varianty budoucnosti těžby na severu Čech.

„Za prvé je to prolomení na dole Bílina a zachování limitů v dole ČSA, plné prolomení na obou lomech a třetí variantou je prolomení na dole Bílina a odložení rozhodnutí na dole ČSA o pět let," uvedl ministr. Jako nejpravděpodobnější se podle něj nyní jeví možnost prolomení limitů v dole Bílina, protože zde nestojí těžbě v cestě žádná lidská obydlí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odklad rozhodnutí o prolomení limitů v dole ČSA navrhuje ministerstvo průmyslu kvůli přetrvávající nejistotě vývoje jaderné energetiky. Navíc není jasné, zda po roce 2024 bude fungovat tepelná elektrárna Počerady. „Pokud se bude energetika vyvíjet podle našich předpovědí, pak úplné prolomení limitů není potřebné. Nejsme si ale jistí, jestli můžeme říct nikdy," poznamenal Mládek.

Městům ani těžařům se odklad nelíbí

Odložení definitivního rozhodnutí se nelíbí vedení Litvínova, v případě prolomení by se důlní prostor přiblížil k městu na pouhé čtyři kilometry. Opozice je přitom pro jejich prolomení. „Názor zastupitelů není nejednotný. Každopádně se ale všichni shodneme, aby se rozhodnutí neodkládalo. Pro region je to zcela zásadní," řekla litvínovská starostka Kamila Bláhová (ANO). Podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) nahrává odklad spekulantům a zpomalí rozvoj území.

Po konečném verdiktu volají i horníci. „Je pro nás nezbytné, aby se rozhodlo letos. Pokud se rozhodne za pět let, k prvnímu uhlí bychom se dostali v roce 2030," řekla mluvčí těžařské společnosti Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová. Pokud vláda odloží rozhodnutí, bude podle ní v dole ČSA pokračovat útlum těžby a firma bude postupně propouštět.

Ministerstva průmyslu, financí a práce pracují proto nyní na programu pro uplatnění horníků v případě, že se neprolomí limity tak, aby se zmírnily sociální dopady. Termín je do konce srpna. Kdy o materiálu bude jednat vláda, není podle Mládka zatím jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám