Hlavní obsah

Dalších pět let nejistoty pro Horní Jiřetín. Mládek chce odsunout rozhodnutí o limitech

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) navrhne tripartitě okamžité prolomení limitů těžby na dole Bílina a odložení debaty o případném prolomení na dole ČSA do roku 2020. To by prodloužilo nejistotu Horního Jiřetína, který je rozšiřováním těžby na dole ČSA přímo ohrožen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Mládek uvedl, že bez prolomení limitů na dole Bílina, které nebude mít žádné dopady na lidská sídla, by nebylo možné garantovat výrobu tepla v teplárnách bez navyšování cen pro spotřebitele. Proto by mělo být takto vytěžené uhlí určeno primárně pro teplárny.

Ministr rovněž oznámil, že navrhne odložení rozhodnutí o případném prolomení těžby na dole ČSA do roku 2020. Podle Mládka je ještě dost  času na zvážení rozhodnutí. Zároveň uvedl, že jedna z doposud zvažovaných variant, tedy částečné prolomení těžby na dole ČSA, by nebyla pro těžaře efektivní. Tato varianta počítala s bouráním části Horního Jiřetína. Úplné prolomení limitů na dole ČSA by pro obec znamenalo zánik. Prolomení limitů s dopadem na obce však ostatní politici vesměs odmítají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta je snaha o posunutí termínu rozhodnutí  absurdní. „Ministr předložil polovičaté řešení, které nechává Jiřetínské na dalších pět let v obrovské nejistotě – firmy ani živnostníci nevědí, zda se jim vyplatí investovat, obyvatelé nevědí, zda si mají opravit střechu,“ dodal starosta s nadějí, že vláda toto řešení odmítne.

Rozvoj jaderné energetiky

Mládek konstatoval, že další rozhodnutí se musí odvíjet i od rozvoje jaderné energetiky. Stát chce postavit nový blok v Dukovanech i v Temelíně.  Státní úřad pro jadernou bezpečnost totiž podle informací resortu hodlá prodloužit životnost Jaderné elektrárny Dukovany o 10 let s možností dalšího desetiletého prodloužení.

„Může se stát, že mezi lety 2025 až 2035 nebude k dispozici výkon stávajících Dukovan a nové bloky ještě nebudou v provozu,“ připustil ministr.

Stát předpokládá, že v roce 2040 bude polovina elektrické energie v ČR vyráběna z jádra, 25 procent z obnovitelných zdrojů, 15 procent z uhlí a zbytek  z plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám