Hlavní obsah

Mitsubishi zastavuje výrobu dodávek v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská automobilka Mitsubishi Motors v pátek oznámila, že zastavuje provoz své továrny na dodávky v ruské Kaluze, kterou vlastní spolu s koncernem Stellantis, informuje agentura Reuters. Mitsubishi tak následuje většinu světových výrobců aut, kteří už se z Ruska po vypuknutí invaze na Ukrajinu také stáhli.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kvůli logistickým obtížím, exportu aut a náhradních dílů do Ruska jsme od března zastavili výrobu,“ oznámilo Mitsubishi v oficiálním prohlášení.

Japonsko se připojilo po bok USA a dalších zemí v zavádění dalších sankcí na Rusko, včetně zmrazení majetku představitelů kremelského režimu a tří ruských finančních institucí.

Renault ustupuje, v Rusku okamžitě zastavuje výrobu

Válka na Ukrajině

Stellantis jako čtvrtý největší výrobce aut na světě avizoval svůj záměr ukončit výrobu v závodu v Kaluze už dříve v březnu, kdy mu začaly docházet autodíly. Už předtím automobilka zastavila veškerý dovoz svých aut do Ruska a zmrazila plány na další investice v zemi. Produkce dodávek v závodě v Kaluze měla být určena pouze na místní trh.

Prodej nových aut v Rusku v březnu meziročně poklesl o 62,9 procenta, uvádí Reuters, a klesá už devátý měsíc v řadě. Tamní autoprůmysl čelí prudce rostoucím cenám způsobeným ostrým poklesem rublu a výpadkům v logistice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám