Hlavní obsah

Místo baterií obří věže z betonu. Švýcarská firma našla nový způsob ukládání elektřiny

Novinky, tov

Švýcarská společnost Energy Vault přišla s originálním řešením, jak ukládat elektřinu z větrných a solárních elektráren. Jde o obří věž z betonových závaží a jeřáby, mechanismus se podobá vodním přečerpávacím elektrárnám. Nedávno získala investici 110 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) od japonské firmy SoftBank. Ta je mimo jiné spolumajitelem Uberu.

Foto: Energy Vault

Vizualizace Energy Vault

Článek

Věž z betonových závaží je 150 metrů vysoká, tedy asi jako 35patrový mrakodrap. Skládá se z velkého počtu mnohatunových betonových závaží. Když jedou připojené solární nebo větrné elektrárny na plný výkon, zvedají jeřáby betonové bloky nahoru. V noci, když slunce nesvítí, pak bloky pomalu spouští dolů a ty vlastní vahou vyrábějí elektřinu.

Systém je podobný jako u vodních přečerpávacích elektráren. Sloužit může tam, kde voda chybí, například u solárních parků v pouštních oblastech. „Rozhodně je nechceme umisťovat uprostřed měst,“ popsal šéf Energy Vault Robert Piconi.

Firma se již dohodla s mexickým výrobcem betonu Cemex a indickou Tata Power Company na vybudování první testovací věže. Jak upozornila agentura Reuters, tento měsíc Energy Vault získala investici 110 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) od japonské firmy SoftBank. Ta je mimo jiné spolumajitelem alternativní taxislužby Uber.

Ukládání energie z obnovitelných zdrojů, které mají velké výkyvy produkce, je nyní velkým tématem energetických firem například v Německu, které se odklání od jádra a postupně i od uhlí. Výrobou obřích bateriových systémů se zabývá také například americký výrobce elektromobilů Tesla vizionáře Elona Muska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám