Hlavní obsah

Ministři Topolánkovy vlády končí podnikání

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Noví členové Topolánkovy vlády sice stále nemají jasno, jak dlouho se v křeslech udrží, jedno ale jisté mají: bez ohledu na délku svého mandátu se musí vzdát vlastních podnikatelských a výdělečných aktivit.

Článek

Z patnáctičlenného týmu se to týká ministra vnitra Ivana Langera, šéfa diplomacie Alexandra Vondry a ministryně zemědělství Mileny Vicenové. Všichni tito členové - alespoň podle obchodního rejstříku a podle dřívějších čestných přiznání uložených v parlamentu - by se jinak dostali do střetu zájmů.

"Již jsem oznámil advokátní kanceláři přerušení pracovněprávního vztahu a zaslal jsem příslušný dopis advokátní kanceláři," řekl v úterý Právu Langer.

Právě koncipienství v advokátní kanceláři Pečený a partneři bylo v uplynulých letech pro poslance zdrojem vysokých vedlejších příjmů, které Langer pravidelně každoročně přiznával mandátovému a imunitnímu výboru.

Jen správa vlastního majetku či publikování

Spolu s miliónovým příjmem za pronájem nemovitostí v Olomouci se Langer vždy řadil na přední místa pomyslného žebříčku politiků-milionářů.

Za loňský rok Langer jako poslanec přiznal přes milión korun za koncipienství, do kterého započítal také autorské honoráře a přednášení na Právnické fakultě olomoucké Palackého univerzity. O rok dříve mu pak práce v advokátní kanceláři vynesla 996 tisíc korun.

Nyní si jako ministr může "přivydělávat" pouze správou vlastního majetku či vědeckou, pedagogickou a publicistickou činností. Jiné výdělečné aktivity zákon o střetu zájmů zakazuje.

S podnikatelskou aktivitou podle svých slov končí také Vondra. "Podepsal jsem rezignační dopis," řekl v úterý Právu. Novopečený ministr tak opouští funkci jednatele společnosti s ručeným omezeným Dutko Worldwide Prague, která se podle obchodního rejstříku zaměřuje na činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců.

Až sto tisíc pokuty

Na hodiny počítá své působení ve statutárním orgánu firmy AnavisInform také ministryně zemědělství Milena Vicenová. Ta již minulý týden Právu řekla, že je připravena svou činnost ukončit okamžitě poté, co bude jmenována členkou vlády. Zmíněná firma provozuje poradenskou činnost v zemědělství, spolu s reklamou a inzercí. Dosud platný zákon o střetu zájmů, stejně jako ten nový, který začne platit od začátku příštího roku, je k členům vlády přísnější než k poslancům a senátorům.

Zatímco zákonodárci mohou vesele podnikat, a jejich přiznání svědčí o tom, že velká část z nich si tak bokem přijde na statisíce, ministři mají smůlu. Jejich podnikání je zakázáno, byť zatím do konce roku nehrozí, že by v případě porušení zákona mohli být jakkoli trestáni. Od příštího roku si ale již provinilci mohou vysloužit až stotisícovou pokutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám