Hlavní obsah

Ministerstvo chce zrušit daňové výhody pro lidi s hypotékami

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí (MF) plánuje zjednodušit český daňový systém a zrušit stovky výjimek u daní fyzických a právnických osob. Návrh má předložit vládě ještě do konce roku. Zrušení by mohl postihnout například i držitele hypoték, řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS).

Článek

"Hypotéky jsou také na stole. Ale o tom, co se bude skutečně vyškrtávat, MF ve finále rozhodovat nebude," odpověděl Fuksa na dotaz moderátora, zda jsou hypotéky mezi těmi položkami, jež jeho úřad navrhuje k vyškrtnutí.

S rušením výhod pro majitele hypoték však nesouhlasí opozice. "Již schválené zvýšení daně z přidané hodnoty zdraží náklady na bydlení zhruba o čtyři procenta. Takto bychom toho stavebníkům a lidem splácejícím hypotéky naložili najednou až příliš," uvedl bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD). Sám doporučil zaměřit se především na zjednodušení daní právnických osob. "Myslím si, že prostor pro nalezení shody politických stran v parlamentu je velký," dodal. Také Fuksa potvrdil, že jeho úřad chystá "velmi výrazné škrtání" v daních firem.

Český daňový systém má okolo 400 daňových výjimek. Podle náměstka by se měly jednoznačně zrušit různé nesystémové výhody pro zoologické zahrady, sázkové kanceláře či odbory. "Bavíme se o tom, že ve finále by mělo zůstat zhruba120 jednotlivých výjimek," uvedl Fuksa. Inspirující jsou podle něj i některé zkušenosti z daňové reformy prováděné na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám