Hlavní obsah

Křetínský koupil za pět miliard podíl ve fotbalovém West Hamu

• Aktualizováno

Majitel fotbalového klubu Sparta Praha Daniel Křetínský se stal spoluvlastníkem West Hamu United. Londýnský klub to oznámil na svých webových stránkách. Křetínský získal v klubu prostřednictvím akciové společnosti 1890s holdings 27procentní podíl v přepočtu v hodnotě 5,3 miliardy korun. Společně s kolegou Pavlem Horským se navíc stali členy představenstva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

„Jsem potěšený, že byl tento detailní proces uzavřen. Jsem vášnivým fanouškem fotbalu. Velmi oceňuji a respektuji výjimečnou historii a tradici West Hamu United, stejně jako loajální a vášnivou fanouškovskou základnu a také velmi inspirativní roli, kterou klub hraje v mnoha sociálních programech a iniciativách,“ řekl český miliardář pro klubový web.

„Rozvoj a růst klubu v posledních letech je všem jasně patrný a jsem rád, že jsem dostal možnost se podílet na úspěšné budoucnosti tohoto klubu,“ dodal Křetínský.

Jeho chystaný příchod do West Hamu avizovala britská média od konce října. Spekulace zesílily poté, co šéf Sparty navštívil v neděli ligové utkání s Liverpoolem (3:2). Součástí dohody je, že se Křetínský a jeho obchodní partner Pavel Horský stanou také členy představenstva WH Holdings Ltd.

Křetínský a Tkáč se stali největšími akcionáři nizozemské pošty PostNL

Ekonomika

Odkoupením 27procentního podílu se Křetínský stal druhým největším akcionářem klubu. Akvizice ho podle anglického serveru Standard vyšla na částku přesahující 180 milionů liber (přes 5,3 miliardy Kč). Nová celková hodnota klubu se díky tomu pohybuje kolem 700 milionů liber.

Oproti dřívějším spekulacím nemá tento obchod automaticky vést k tomu, že Křetínský v budoucnu odkoupí zbývající podíly spolumajitelů Davida Sullivana a Davida Golda, uvedl The Guardian.

West Ham, v němž působí i čeští fotbalisté Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, je aktuálně třetí v tabulce anglické ligy. Úspěšně si vede i v Evropské lize.

Spolupráce se Spartou

"Mým osobním cílem je pomoci nastavit spolupráci mezi AC Sparta Praha a West Ham United tak, aby z ní profitovaly oba kluby. Samozřejmě v rámci pravidel, která jsou nastavena ze strany UEFA. West Ham by se mohl stát branou do Premier League pro hráče z našeho regionu," uvedl Křetínský.

Zástupci anglického klubu jeho vstup vítají. "Vždy se snažíme o další pokrok a Danielovo zapojení přináší investice, které posilují pozici klubu a následně pomohou v rozvoji klíčových oblastí, na které se klub zaměřuje. Danielův silný obchodní talent i fotbalové zkušenosti budou pro klub velkým přínosem. Velmi se těšíme na spolupráci s ním a Pavlem (Horským)," uvedla místopředsedkyně představenstva Karren Bradyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám