Hlavní obsah

Meziroční růst cen byl nejnižší od loňského dubna. Máslo a vejce zlevňují

• Aktualizováno
Novinky, bož

Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zpomalil na 2,2 procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci a nejméně od dubna loňského roku. Ve středu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Inflace v Česku

Článek

Jogurty jsou v lednu o 16,9 procenta dražší než před rokem. Naopak brambory meziročně zlevnily o 7,6 procenta. Elektřina zdražila meziročně o 2,8 procenta, vodné o 1,9 procenta a stočné o 1,2 procenta – ve všech třech případech zdražování zrychluje.

Ceny másla a vajec v lednu padaly

V meziměsíčním srovnání proti prosinci ceny v lednu vzrostly o 0,6 procenta.

Lihoviny zdražily o 6,5 procenta. Ceny piva vzrostly o 4,9 procenta a vína o pět procent. Zelenina zdražila meziměsíčně o 4,4 procenta, jogurty o 4,5 procenta, margarín a další rostlinné tuky o 6,1 procenta, cukr o 5,6 procenta.

Naopak ceny oděvů klesly o 3,2 procenta a obuvi o 3,9 procenta. Z potravin zlevnily sýry a tvarohy o 2,5 procenta, brambory o 5,2 procenta a pečivo s obilovinami o 0,6 procenta.

Došlo i k výraznému poklesu cen vajec, o 7,4 procenta, a másla, o 6,6 procenta. Zde je však třeba mít na paměti, že tyto potraviny v loňském roce zdražily mnohem výrazněji. To je vidět i na tom, že meziročně jsou stále vejce dražší o 36 procent a máslo o 19 procent.

Meziroční inflace na horní hranici přijatelnosti

Petr Kymlička ze společnosti BDO připomněl, že i přes mírné zpomalení je meziroční míra inflace z pohledu ČNB na horní hranici přijatelnosti. „Obava z přehřátí ekonomiky bude nutit národní banku k různým opatřením, která ale vesměs povedou k posilování koruny a tím pádem ke zhoršování situace exportérů. Naopak bude namístě mírnit strach domácností z prudkého zdražování,“ uvedl pro Novinky.

„I přes efekt vyšší srovnávací základny by se inflace v letošním roce měla držet nadále v pásmu 2 až 2,5 procenta. Inflační tlaky zůstanou zvýšené díky příznivému ekonomickému vývoji a zejména přehřívajícímu se trhu práce, který bude tlačit na růst mezd,” doplnil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Ceny potravin by podle Seidlera měly v letošním roce zdražovat pomaleji. „Ceny pohonných hmot naopak mohou růst ve srovnání s minulým rokem rychleji,” dodal.

Spotřebitelské ceny v Česku loni v průměru stouply o 2,5 procenta, což je nejvíc za posledních pět let. Nejvíce se na tom podepsalo zdražování potravin a nájemného. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám