Hlavní obsah

Medaile připomene únorový převrat v Československu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mimořádná ražba Pražské mincovny s názvem Memento 25. února 1948 – komunistický puč v Československu připomene medailonem události, které vedly k uchopení moci Gottwaldovými komunisty. Emise je pokračováním série, kterou mincovna vydává jako připomínku komunistické perzekuce. Následuje po medailích s názvy 21. srpen 1968, 17. listopad 1989, Milada Horáková a Heliodor Píka.

Foto: Pražská mincovna

Averz (lícní strana) a reverz (rubová strana) pamětní medaile.

Článek

Již 66. výročí únorových událostí připomíná medailon, který vznikl v několika provedeních ze zlata, stříbra i z mědi. Motiv mimořádné ražby zpracovala jablonecká výtvarnice Petra Lamačová-Čánská.

Celé emisi vévodí medailon z ryzího zlata o průměru 37 milimetrů a hmotnosti jedné trojské unce (31,1 gramu), který je vyveden ve stylu proof (špičková kvalita). „Jde o skutečný unikát, neboť v tomto provedení vznikl jako jediný exemplář,“ uvedl mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Cena ojedinělé medaile činí bezmála 160 tisíc korun, 60 tisíc korun pak zájemci zaplatí za medailon stejných technických parametrů, ale v provedení standard. V této verzi mincovna vyrazila devět exemplářů. Ražby z další zlaté řady mají hmotnost poloviční a jejich průměr činí 28 milimetrů. Pětadvacet medailonů proof doplňuje pouze jediný kus v provedení standard.

Také ve stříbrném a v měděném provedení

Ve dvou velikostech vznikají i medailony stříbrné. Provedení proof a standard doplňuje verze s povrchem opatřeným patinou. Každá ze tří stříbrných variant je omezena symbolickým počtem 1948 kusů. Ražby z ryzího zlata a stříbra doplňují také medailony z mědi.

Historické události připomínají v symbolické podobě obě strany medaile. Lícní strana na velkém listu deklaruje dějinné datum 25. únor 1948, přičemž list je nahoře a dole obepínán ostnatým drátem jako symbolem útlaku, uzavřenosti a izolovanosti. Z čárky nad slovem únor pokračuje pěticípá hvězdička a komunistické symboly srpu a kladiva jsou položeny na číslici osm, která se v dějinách národa často objevuje při významných událostech.

Také rubové straně dominuje symbolický list papíru, na němž jsou uvedeny základní lidské hodnoty, které by stát měl garantovat – demokracie, svoboda, pravda, právo a důstojnost. List je však roztržen po celé délce a zasahuje do něho ostří srpu, který společně s kladivem kompozici dotváří a evokuje zásah komunistické moci proti všem uvedeným hodnotám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám