Hlavní obsah

Mazda v USA stahuje auta kvůli pavoukům v motorech

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Mazda stahuje nyní ve Spojených státech k mimořádné kontrole 65 tisíc vozů své šestkové řady, a to z naprosto bizarního důvodu – ohrožují je totiž pavouci. Informoval o tom list USA Today a potvrdila to i americká Národní správa bezpečnosti silničního provozu (NHTSA), která k celé záležitosti vydala vlastní zprávu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího Mazdy v USA Jeremyho Barnese už zaznamenali na dvacet případů, kdy pavoučí vlákna v odpařovací nádobce palivového systému natolik zúžila průchodnost trubice, že to vedlo k hromadění nadměrného tlaku v benzínové nádrži a k jejímu prasknutí.

„Viníkem“ je pavouk zápřednice skrytá (Cheiracanthium inclusum), hojně žijící právě na americkém území. Tato čeleď sice neloví pomocí typických pavučin, ale z vláken si staví zvláštní odolná „hnízda“ pro sebe a své kokony. V přírodě do nich dokáže ohnout a zapříst i celé listy.

Proč si tento druh pavouků oblíbil právě palivový systém modelu Mazda 6, nedokáže zatím nikdo vysvětlit. Mimořádná kontrola se týká čtyřválců vyrobených v letech 2009 až 2010 v michiganském Flat Rocku, z nichž 52 tisíc zůstalo v USA, zbývající jezdí v Kanadě, Portoriku a Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám