Hlavní obsah

MasterCard má problémy, údajně kvůli stoupencům WikiLeaks

New York/Purchase

Internetové stránky americké karetní asociace MasterCard se potýkají s vážnými technickými problémy. Podle některých zdrojů se stránky staly terčem masivního útoku hackerů. Agentura Reuters uvedla, že za útoky mohou stát stoupenci zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangea. Společnost MasterCard se sídlem v Belgii se totiž v úterý rozhodla, že nebude zpracovávat platby od WikiLeaks.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Server WikiLeaks zveřejnil tisíce přísně tajných diplomatických depeší, čímž způsobil poprask na mezinárodní politické scéně. Lidé, kteří za WikiLeaks stojí, podle agentury AP hodlají napadat firmy a další skupiny, které jsou nepřátelské vůči zakladateli serveru.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange je nyní ve vazbě ve Velké Británii a hrozí mu vydání do USA a soud pro špionáž. Někteří konzervativní politici v USA dokonce volají po trestu smrti.

Zástupci MasterCard tvrdí, že platební karty tohoto vydavatele je možné dál používat bez omezení, včetně zabezpečených transakcí.

V prohlášení společnosti se píše, že došlo k problémům na jejich firemních webových stránkách a pracuje se na obnovení normálního provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám