Hlavní obsah

Ceny másla strmě rostou, v Královéhradeckém kraji atakují hranici 55 korun

Novinky, Bohumír Žídek, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena másla v Česku minulý týden stoupla na 52,35 koruny za 250 gramů. Vyplynulo to z výpočtu Novinek na základě týdenního šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za poslední měsíc kostka másla zdražila o 2,09 koruny, tedy o více než čtyři procenta. Ve stejném období loňského roku se máslo prodávalo za průměrných 36,23 koruny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziměsíční vývoj ceny másla podle týdenních šetření ČSÚ.

Článek

Za poslední rok tak máslo zdražilo téměř o 44,5 procenta. V posledních letech bylo v polovině srpna nejdražší v roce 2014, kdy 250gramové balení atakovalo hranici 40 korun (39,90).

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny másla v regionech

Ceny v Česku se poměrně výrazně liší v regionech. V Královéhradeckém kraji se cena 250 gramů másla blíží k hranici 55 korun. V Ústeckém a Karlovarském kraji se naopak zatím drží pod hranicí 51 korun.

Láme rekordy i u sousedů

Ceny másla rostou i u našich sousedů. Zákazníci německých supermarketů za čtvrtku zaplatili v červenci v průměru 1,79 eura (46,68 koruny). To představuje dramatický meziroční nárůst ceny o 64 procent. Ještě na začátku června Němci za máslo v supermarketu zaplatili průměrných 1,49 eura (38,86).

V Rakousku stálo máslo na začátku srpna 2,20 eura (57,37 koruny), když se podle veřejnoprávní televize ORF jeho ceny za několik týdnů téměř zdvojnásobily.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Podle údajů slovenského statistického úřadu máslo u našich východních sousedů v červenci zdražilo o osm procent. Slovenské Tesco na svých internetových stránkách nabízí různé druhy v cenách od 2,5 eura (56 korun) do 2,76 eur (72,76 koruny).

Nedostatek mléčného tuku i omezení produkce mléka

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se do cen částečně promítl zákaz dovozu mléka a mléčných produktů z EU, který v roce 2014 zavedlo Rusko. „Zákaz citelným způsobem přispěl k propadu cen mléka, který se Evropská komise rozhodla řešit loni v létě rozsáhlým programem. V jeho rámci platí farmářům a dalším mléčným producentům napříč EU za to, že omezí výrobu mléka. Dle letošních čísel se tento cíl daří naplňovat,“ uvedl ekonom.

„Výkupní cena mléka proti loňsku vzrostla zhruba o třetinu, loni v létě to bylo asi šest korun za litr. To se jistě promítlo i do ceny mléčných výrobků, ale zdražení bych připisoval spíše oživení na trhu s mlékem a větší světové poptávce,“ sdělil Novinkám předseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Josef Stehlík.

Jedním z dalších faktorů ovlivňujících ceny másla je nedostatek mléčného tuku. „Mléko dojnic obsahuje v letních měsících méně tuku,“ připomněl již dříve pro Novinky ekonom Kovanda. [celá zpráva]

Jak navíc uvedl Henryk Hielscher v komentáři pro německý týdeník Wirtschaftswoche, konkrétně v Německu je v poslední době stále oblíbenější plnotučný sýr. „Mléčný tuk, který se použije na sýr, chybí na výrobu másla,“ shrnul problematiku Hielscher.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet slev másla

„Píše se o tom, že je nedostatek mléčného tuku. A také se změnilo chování spotřebitelů. Faktorů je ale více. Ožívá například spotřeba v Číně a dalších zemích,“ připomněl další faktory ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

Slevových akcí ubývá

Vysoké ceny másla zvyšují sháňku zákazníků po slevových akcích. Podle marketingového manažera Kupi.cz Petra Miklíka se však v poslední době počet akcí u tohoto produktu snižuje.

„Po jarních slevách všechna másla od července zdražují. To ovlivňuje množství akcí, které obchody vypisují. Protože jejich počet klesá, lze říci, že máslo levněji než za cenu 42,90 Kč lidé nekoupí,“ řekl Miklík Novinkám.

„Rekordmanem je v tomto směru Olma, jejíž máslo zákazníci kupují za plnou cenu už čtvrtý měsíc po sobě,“ dodal. Data srovnávače letáku Kupi.cz navíc ukazují, že cena másla ve slevě ve většině případů převyšuje plnou cenu v březnu.

Ceny másla na Kupi.cz
ProduktMnožstvíBěžná cena březenAkční cena březenAkční cena červenecAkční cena srpen
Máslo Tatra250 g42,9036,9039,9044,90
Máslo250 g39,9032,90-44,90
Jihočeské Madeta250 g46,4036,9037,9042,90
A7B250 g38,2032,9039,9044,90
Zdroj: Kupi.cz

TIP: Slevy na jednom místě

Porovnat slevy z letáků a ceny v obchodech pomáhá web Kupi.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám