Hlavní obsah

Marže u paliv klesly. Pořád jsou však vyšší než před válkou

Marže prodejců pohonných hmot v Česku v dubnu klesly, stále jsou však vyšší než před vpádem Ruska na Ukrajinu na konci února.

Foto: Právo

Ilustraní foto

Článek

Sledovaná marže činila v dubnu podle ministerstva financí (MF) průměrně 4,25 Kč na litr nafty a 3,79 Kč na litr benzinu. „Jedná se přitom o celkovou maloobchodní a velkoobchodní marži, tedy nejen o marži čerpacích stanic, ale i distributorů pohonných hmot,“ sdělil Právu mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Oproti únoru jsou marže přes dubnový pokles stále vyšší o 1,22 Kč na litr u nafty a 1,50 Kč v případě benzinu. Marže vyjadřuje rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou. V únoru činila průměrná marže u litru nafty 3,03 Kč a v březnu byla 4,90 Kč. U litru benzinu ve druhém měsíci roku dosahovala 2,29 Kč a o měsíc později 4,38 Kč. V dubnu tedy marže podle MF meziměsíčně poklesly o 65 haléřů u dieselu a o 59 haléřů u Naturalu 95.

Lze vyrobit uhlíkově negativní palivo? Pracují na něm v Kanadě i Británii

AutoMoto

Stanjura: Je to přijatelné

„Je zřejmé, že naše slovní intervence a připravenost ministerstva zavést v případě ne­uspokojivého stavu regulaci marží funguje. Sledované marže u nafty a benzinu od začátku naší kontroly významně poklesly… Aktuálně se drží na přijatelné úrovni,“ tvrdí Stanjura. Dodal, že s monitoringem cen benzinu a nafty bude stát pokračovat až do konce září.

Od prodejců paliv sbírá MF data od poloviny března. „Oproti průměru roku 2021 byla v dubnu sledovaná marže zhruba o korunu vyšší, konkrétně o 83 haléřů u dieselu a 1,19 Kč u Naturalu 95. O korunu vyšší marže na litr je aktuálně dána jednak zvýšenou marží distributorů na úrovni velkoobchodu a zejména pak vysokou nejistotou panující od začátku války na Ukrajině na komoditní burze v Rotterdamu,“ uvedlo ministerstvo.

Rekordní inflace sužuje také Polsko

Ekonomika

Ceny znovu rostou

Jak se marže pohybuje u konkrétních provozovatelů čerpacích stanic, MF nezveřejňuje. Na denní bázi sbírá jejich prodejní ceny, které i zpětně od 15. února analyzuje u více než 2500 veřejných čerpacích stanic, což je přes 90 % českého trhu. Konečné ceny na pumpách pro motoristy klesly v dubnu jen velmi mírně a nyní už zase rostou.

Ceny pohonných hmot v Česku výrazně rostly už třetí týden v řadě. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,03 Kč na průměrných 44,25 Kč za litr. Nafta se prodává v průměru za 46,44 Kč/l, tj. o 87 haléřů dráže než před týdnem, vyplývá z údajů společnosti CCS. „K růstu cen na čerpacích stanicích přispívá i zvýšená poptávka motoristů. Čekám další mírný nárůst cen paliv, které by se měly dostat na nejvyšší úrovně od začátku dubna,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

Cena benzinu v USA je rekordní, řidiči v Evropě ale stále platí více

Ekonomika

Ceny ropy a plynu na světových trzích dál prudce kolísají a zůstávají vysoké kvůli nejistotám spojeným s ruským vpádem na Ukrajinu. Na ceny u čerpacích stanic negativně působilo v posledních týdnech i oslabování kurzu koruny, díky včera zahájeným intervencím České národní banky by však česká měna měla znovu o něco posílit.

Podle MF jsou teď ceny paliv vyšší hlavně kvůli rostoucí vstupní ceně ropy na burze. „A tu z pozice České republiky neovlivníme. U některých distributorů se navíc od začátku války zvýšily velkoobchodní marže,“ prohlásil Stanjura. Od května proto stát podle něj rozšířil cenovou kontrolu i na distributory.

„Především abychom zajistili, že řidiči od června při tankování pocítí snížení spotřební daně o korunu padesát. U nafty navíc může být tento pokles sazby (podle schváleného zákona má být jen do konce září) snížením trvalým,“ dodal šéf státní kasy s tím, že smyslem je i vyvinout tlak na některé distributory, aby snížili velkoobchodní marži na předválečnou úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám