Hlavní obsah

Cena benzinu v USA je rekordní, řidiči v Evropě ale stále platí více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena benzinu ve Spojených státech dosáhla nového rekordu. Galon (3,78 litru) benzinu se v úterý na čerpacích stanicích prodával průměrně za 4,374 dolaru (asi 103,25 Kč), uvedla Americká automobilová asociace. Byl tak překonán rekord z března. Příčinou růstu cen jsou problémy v rafinériích a prudký nárůst poptávky, informovala agentura Reuters.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Severomořská ropa Brent na trhu odepsala od 30. března sedm procent, přesto cena benzinu v USA stoupla. Mohou za to problémy v rafinériích, které na jaře obvykle zvyšují produkci, aby vyhověly sílící poptávce před létem. Čáru přes rozpočet jim ale kromě plánovaných odstávek kvůli údržbě udělaly neplánované poruchy, což vyneslo ceny paliv nahoru.

Světové zásoby se navíc tenčí, neboť poptávka se vrátila na úroveň před koronavirovou pandemií. Celou situaci pak ještě zhoršily omezené dodávky kvůli válce na Ukrajině a následným sankcím, které západ na Rusko uvalil.

Varšava a Kyjev jednají o zvýšení dodávek pohonných hmot na Ukrajinu

Ekonomika

„Od vypuknutí pandemie přišel svět o 1,5 milionu barelů dodávek ropy denně,” odhaduje Mike Jennings, generální ředitel energetické společnosti HF Sinclair. „To je 2,5 procenta světové spotřeby... To je velké číslo,“ uvedl v pondělní zprávě firmy o jejich ziscích.

Jinde ve světě je ještě dráž

I přes rekord v USA jsou ale ceny v jiných koutech světa stále vyšší. Jde například o Velkou Británii, Francii či Japonsko, kde cenu navyšuje její daňová složka, píše Reuters. S vysokými cenami paliv se potýkají i čeští řidiči. Jen za minulý týden vzrostla cena benzinu i nafty o více než korunu.

Pohonné hmoty dál zdražují, minulý týden stouply ceny o korunu

Ekonomika

„Nevidím, že by se to samo (nedostatek kapacity) vyřešilo. Nejdříve v roce 2023, kdy bude na Středním východě a v Asii spuštěna větší kapacita rafinérií,“ řekl Patrick DeHaan, vedoucí analytik ve společnosti GasBuddy.

Cena ropy Brent klesla v posledních dnech v porovnání s březnovými rekordy o více než 20 dolarů. V pondělí stál barel 106 dolarů (2505 Kč), zatímco 8. března 128 dolarů (3025 Kč).

Cenu stlačilo dolů posílení dodávek z USA, které uvolnily miliony barelů ropy ze svých strategických rezerv. Roli v posledních dnech hraje i snížená poptávka v Číně, kde se v rámci přísných covidových restrikcí opět zavádějí lockdowny.

Reklama

Výběr článků

Načítám