Hlavní obsah

Marže prodejců paliv dál klesly, za zdražení mohou ceny na burze, uvádí MF

Marže prodejců pohonných hmot podle ministerstva financí dál klesají a v červnu byly průměrně o 1,70 koruny na litr nižší než loni. U nafty byly v daném měsíci zhruba o 1,60 Kč za litr nižší, než byl průměr loňského roku. Marže u benzinu byly přibližně o 1,80 Kč na litr pod loňským průměrem. Ministerstvo financí (MF) o tom ve čtvrtek informovalo v tiskové zprávě.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ke kontrole marží MF přistoupilo kvůli zdražování paliv, ze stejného důvodu od června na čtyři měsíce snížilo i spotřební daň z benzinu a nafty, například cena naturalu je ale opět rekordní.

Z podrobnějšího rozboru cenové kontroly ministerstva je zřejmé, že hlavním důvodem pro brzké odmazání pozitivního efektu snížení spotřební daně nejsou rostoucí marže u pohonných hmot, ale především růst cen nafty a benzinu na komoditní burze v Rotterdamu, uvedli zástupci úřadu.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jeho úřad tři měsíce denně kontroluje zhruba 95 procent čerpacích stanic, u kterých sleduje trvalý pokles průměrných marží. V červnu po snížení spotřební daně na litr na krátkou dobu paliva zlevnila zhruba o korunu, vzápětí ale opět zdražila po přijetí šestého balíčku sankcí a závazku Evropské unie odstřihnout se od ruské ropy.

"Stojím si nicméně za tím, že kdybychom ke snížení spotřební daně nepřistoupili, viděli bychom dnes na pumpách ceny benzinu a nafty o jednu až dvě koruny vyšší," doplnil Stanjura.

Cena benzinu je v Česku na novém rekordu

Ekonomika

Povinnosti hlásit ceny paliv ministerstvo financí zavedlo 14. března. V důsledku zdražování paliv, jejichž ceny začaly růst na přelomu února a března po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, vláda přijala i další opatření. Rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Od začátku června na čtyři měsíce pak snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty, přičemž ministerstvo financí očekávalo zlevnění pohonných hmot až o 1,80 koruny na litru.

Navzdory těmto opatřením ceny paliv rostou, a benzin je dokonce rekordně drahý. Podle informací společnosti CCS, která ceny pravidelně sleduje, se ve středu v Česku prodával benzin Natural 95 za průměrných 47,69 Kč za litr.

Nafta byla u čerpacích stanic za průměrných 46,94 koruny za litr. Její dosavadní rekordní cena z poloviny března, kdy se diesel prodával v průměru za téměř 49,60 Kč za litr, zatím odolává. Nicméně řidiči nyní tankují naftu dráž než před snížením spotřební daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám