Hlavní obsah

Martínek chce většinu peněz z fondů EU vyčerpat

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek je přesvědčen o tom, že Česká republika dokáže letos vyčerpat z fondů Evropské unie minimálně 10 miliard korun z třinácti, které jí Brusel přidělil v roce 2004. Podle něj nebudou zřejmě využity všechny prostředky určené pro Prahu.

Článek

Ministr tak reagoval na pondělní zprávy z Evropské komise (EK), že Česko nezvládá čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU. Z nich prozatím ČR dokázala vyčerpat pouhých 18 procent z 53 miliard korun, které jí Unie pro období 2004-2006 nabídla. Tato bilance Česko řadí na samý chvost žebříčku evropských zemí - hůř je na tom z celé EU pouze Kypr. [celá zpráva].

Čerpání má nedostatky

Martínek v úterý odletěl do Bruselu na schůzku s evropskou komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou. Při jednání sní připustil, že český systém využívání evropských fondů má nedostatky, avšak zdůraznil, že je třeba v něm pokračovat až do vyčerpání peněz vyčleněných pro ČR do roku 2006.

"Kdybychom systém změnili nyní, fakticky bychom čerpání zastavili. Musíme vše dotáhnout podle dosavadního systému. V příštím období ho však musíme změnit," prohlásil Martínek po návratu do Prahy.

Hübnerová nechtěla českou situaci dramatizovat stím, že sčerpáním se těžce potýkají všechny nové země Unie. Podle její mluvčí AnyPauly Laissyové přivítala informace a dokumentaci, kterou Martínek přivezl. S ministrem se dohodla na systému pravidelné měsíční výměny údajů, lepším sledování pohybu peněz a přesném kalendáři. Vyjádřila naději, že se v této praxi bude pokračovat i po volbách v ČR.

Projekty se platí až po dokončení

Hlavní problém spočívá podle Martínka v tom, že všechny projekty musejí být dokončeny a pak se teprve zpětně proplácejí. "Je to pak pomalejší než v některých jiných zemích," uvedl. Žalostná situace panuje podle EK zejména v projektech financovaných z Evropského sociálního fondu, který pomáhá snižovat nezaměstnanost.

Podle dřívější kritiky z EK je však způsob schvalování projektů v ČR i zbytečně složitý. Většina domácích odborníků s komisí souhlasí. Vedle administrativní náročnosti způsobily podle nich pomalejší rozjezd podávání žádostí o evropské dotace i nulová zkušenost státních institucí i lidí, kteří chtěli podporu pro své projekty.

Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky je zapotřebí celý proces schvalování projektů a čerpání peněz výrazně zjednodušit a zpřehlednit. "V ideálním případě by bylo užitečné, aby zájemci o dotace komunikovali sjedinou implementační agenturou či alespoň jediným kontaktním místem, kde by měli možnost získat potřebné informace a vyřídit všechny požadované záležitosti," poznamenal. Za úspěch by považoval, pokud by se v současném období podařilo vyčerpat kolem 70 procent nabízené částky.

Čerpat ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti EU může ČR od svého vstupu do EU v květnu 2004. Celkem má na období 2004 až 2006 k dispozici zhruba 75 miliard korun. V letech 2007 až 2013 bude moci získat kolem 100 miliard korun ročně.

Více peněz na opravu paneláků

Setkání Martínka s Hübnerovou vyústilo i v příslib, že ČR by mohla na renovaci panelových domů čerpat od roku 2007 z fondů EU asi miliardu korun ročně. Při jednání mezi státy v Radě EU se rýsuje kompromis o mechanismu, jak evropské peníze na tento účel vydávat.

"Dovedl bych si představit i vyšší částku. Pokud se to však podaří prosadit, budu to vzhledem ke složitosti jednání považovat za úspěch," řekl Martínek. Poukázal na to, že budou-li peníze na tento účel k dispozici, pak údajně díky tomu, že nové členské státy držely pohromadě a vyvíjely velký tlak.

Premiér Jiří Paroubek včera uvedl: "Odhady, které jsme si dělali, vypadají tak, že bychom měli být po skončení tohoto roku poměrně slušnými přímými příjemci té pomoci." Ministr pro místní rozvoj je jen administrátorem pomoci EU. Paroubek ujistil, že z chyb, "které jsme udělali - a určitě jsme je udělali zejména ze začátku, kdy nebyly zkušenosti -, se poučíme, abychom v příštím roce byli schopni vyčerpat násobně vyšší pomoc, která tady bude. Bude to 126 miliard korun ročně, které budou do republiky chodit."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám