Hlavní obsah

Marlenka vyhrála v Turecku spor o dorty v prášku s Dr. Oetkerem

Společnost Marlenka, která ve Frýdku-Místku vyrábí medové dorty, vyhrála právní spor se světovým potravinářským koncernem Dr. Oetker, jenž v Turecku prodával pod značkou Marlenka dorty v prášku. Marlenka zhruba po roce dosáhla tento měsíc toho, že Dr. Oetker všechny výrobky z obchodů stáhl a zároveň zaplatil pokutu, napsaly středeční Hospodářské noviny (HN).

Foto: archiv společnosti Marlenka

Dort v prášku pod značkou Marlenka prodávala v Turecku i firma Dr. Oetker

Článek

Společnost Marlenka International vyrábí medový dort podle rodinného arménského receptu. Zakladatel a majitel firmy Gevorg Avetisjan řekl listu, že na prodej dortů Marlenka v prášku pod značkou Dr. Oetker ho koncem loňského roku upozornili turečtí partneři. Dodal, že mu bylo hned jasné, že jde o kopii jeho výrobku, protože svůj dort nazval zdrobnělinou jména své matky a také dcery Marlen a v arménštině toto slovo nic neznamená.

Právníci, které si Marlenka najala, následně poslali turecké pobočce Dr. Oetkera výzvu k zastavení výroby a stažení výrobků z trhu. Po měsících jednání, které podle Avetisjana protistrana zdržovala a protahovala, podepsaly 13. října obě firmy dohodu, ve které Dr. Oetker potvrdil, že zastavuje všechny produkty se značkou Marlenka a do budoucna je nebude vyrábět. Odškodné, které Dr. Oetker zaplatil, je podle HN zhruba půl miliónu korun.

Armén vyhrál v Turecku

Avetisjan si podle listu vítězství cení jednak proto, že  uspěl ve sporu s velkým mezinárodním koncernem, a jednak z osobních důvodů − že jako Armén vyhrál v Turecku. Jeho pradědeček, který měl také továrnu na zákusky, byl zabit během takzvané arménské genocidy.

Společnost Marlenka je na trhu od roku 2003. Ročně vyrobí přes dva milióny dortů, které prodává zhruba v 50 zemích. Avetisjan se stal moravskoslezským Podnikatelem roku a jeho firma získala v Moravskoslezském kraji titul Firma roku.

Dr. Oetker patří mezi největší německé rodinné koncerny, zahrnuje zhruba 400 firem a zaměstnává přes 30 tisíc lidí. Firma sídlící v Bielefeldu má v Česku továrnu na suché směsi v Kladně s 250 zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám