Hlavní obsah

Marks & Spencer v Británii propustí 7000 lidí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maloobchodník Marks & Spencer ve Velké Británii v průběhu příštích tří měsíců propustí 7000 lidí. V úterý o tom informoval server listu Financial Times. Prodejce oděvů, potravin a domácích doplňků zaměstnává po světě celkem 78 tisíc lidí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Šéf společnosti Marks and Spencer Steve Rowe

Článek

Značka působí i v Česku, toho se však oznámené rušení pracovních míst netýká.

Důvodem propouštění je snaha přizpůsobit se změně spotřebitelského chování v aktuální krizi. Poptávka je o poznání nižší, proto společnost hledá úspory.

Větší část zrušených míst připadne na předčasné důchody a dobrovolná rozvázání pracovního poměru výměnou za finanční kompenzaci.

Společnost uvedla, že v posledních 13 týdnech zaznamenala u prodeje potravin meziroční nárůst o 2,5 procenta. Při očištění o vliv proticovidových opatření šlo dokonce o růst o 10,6 procenta.

Řetězec Marks & Spencer se omluvil, že do zašívání nezatáhl i muže

Ekonomika

Naopak prodej oděvů se za stejné období výrazně propadl – meziročně o 38,5 procenta. Meziroční propad prodeje oděvů přitom společnost zaznamenala i v osmi z těchto 13 týdnů, kdy se obchody mohly opět otevřít – o 29,9 procenta.

Ve zmíněných osmi týdnech se přitom prodeje oděvů v kamenných obchodech propadly meziročně o 47,9 procenta, zatímco prodeje přes internet se naopak o 39,2 procenta zvýšily.

V době koronavirové pandemie – od března do července – ve Velké Británii zaniklo 730 tisíc pracovních míst. Počet lidí, kteří pobírají dávku v nezaměstnanosti, na konci července dosáhl 2,7 milionu. To je více než dvojnásobek než před pandemií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám