Hlavní obsah

V Británii v době pandemie zaniklo skoro tři čtvrtě milionu pracovních míst

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době koronavirové pandemie – od března do července – ve Velké Británii zaniklo 730 tisíc pracovních míst. V úterý o tom informoval server listu Financial Times. Počet lidí, kteří pobírají dávku v nezaměstnanosti, na konci července dosáhl 2,7 milionu. To je více než dvojnásobek než před pandemií.

Foto: Carl Recine, Reuters

Okno pracovní agentury ve městě Stoke-on-Trent

Článek

Dočasně bez práce je 7,5 milionu lidí. Většině z nich podle údajů britského statistického úřadu stát v rámci kurzarbeitu hradí až 80 procent mzdy. Zhruba 300 tisíc z nich však momentálně nepobírá vůbec žádnou mzdu.

Průměrná mzda včetně prémií byla ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,2 procenta nižší. Celkový počet týdně odpracovaných hodin klesl ve Velké Británii meziročně o 203,3 milionu a mezičtvrtletně o 191,3 milionu na 849,3 milionu.

Kvůli pandemii je dočasně bez práce 30 milionů Evropanů

Ekonomika

Oficiální míra nezaměstnanosti stále zůstává 3,9 procenta. Podle statistiků je to dáno tím, že se do tohoto čísla nezapočítávají lidé, kteří si aktivně nehledají nové zaměstnání.

Britové v reakci na pandemii a její vliv na trh práce zavedli vlastní verzi kurzarbeitu. Od 1. března 2020 vláda uhradí zaměstnavatelům 80 procent nákladů na mzdu každého zaměstnance, který v souvislosti s epidemií nemůže pracovat.

Tento příspěvek je nicméně zastropován částkou 2500 liber (72 900 korun) měsíčně. Stát se v tomto případě postará i o odvody na důchod a pojištění v nezaměstnanosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám