Hlavní obsah

Malajsie žaluje manažery Goldman Sachs v kauze vytunelovaného státního fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malajská prokuratura v pátek obžalovala 17 bývalých a současných vedoucích pracovníků ze třech poboček americké banky Goldman Sachs ve spojitosti s vytunelováním malajsijského státního investičního fondu 1MDB. S odkazem na sdělení vrchního státního zástupce Tommy Thomase o tom informovaly zahraniční agentury.

Foto: Profimedia.cz

Centrála Goldman Sachs v New Yorku

Článek

Mezi 17 obviněnými je například šéf Goldman Sachs International Richard Gnodde nebo bývalý viceprezident Michael Sherwood. Goldman Sachs obvinění dlouhodobě odmítá, v pátečním vyjádření uvedla, že žaloby míří špatným směrem.

Podle malajsijské a americké prokuratury byl prodej dluhopisů, který Goldman Sachs pro 1MDB organizovala, jedním z prostředků, jež využívali v průběhu několika let společníci bývalého malajsijského premiéra Najiba Razaka ke krádeži miliard dolarů. Fond byl přitom původně založen, aby pomohl zrychlit rozvoj místní ekonomiky.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Bývalý malajsijský premiér Najib Razak

Razak 1MDB založil v roce 2009, kdy se ujal úřadu. Fond se však brzy významně zadlužil. Podle amerických vyšetřovatelů z něj Razak a jeho společníci ukradli nejméně 4,5 miliard dolarů (asi 103,8 miliard korun).

Peníze na luxus i film s DiCapriem

Za peníze pak nakupovali luxusní nemovitosti v New Yorku, vzácná umělecká díla a klenoty, část peněz šla podle amerického ministerstva spravedlnosti dokonce na financování hollywoodského snímku Vlk z Wall Street, napsaly Financial Times.

Rozhořčení společnosti kvůli těmto podezřením přispělo k překvapivé volební porážce Razakovy dlouho vládnoucí koalice v květnu roku 2018. Nová vláda zintenzivnila vyšetřování, které podle agentury AP Razakova vláda do té doby potlačovala.

Razak je nyní souzen kvůli podezřením ze zneužití pravomoci a praní špinavých peněz. Bývalý premiér všechna obvinění odmítá. V kauze čelí obviněním rovněž jeho žena a nevlastní syn.

Malajsie již loni v prosinci ve spojitosti se skandálem kolem 1MDB obžalovala banku i její dva bývalé manažery. Současná malajsijská vláda od banky požaduje kompenzaci ve výši 7,5 miliard dolarů (téměř 173 miliard korun). Banka však tvrdí, že jí i dalším poradcům bývalá vláda a činitelé fondu v mnoha věcech lhali. Obvinění odmítá a bude se jim důrazně bránit, uvedl v pátek mluvčí hongkongské pobočky Goldman Sachs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám