Hlavní obsah

Majitelé naftových VW v USA dostanou karty s tisícem dolarů

– Washington

Američané, kteří vlastní naftový vůz Volkswagen, dostanou od automobilky předplacené karty nabité celkem na 1000 dolarů (asi 25 000 korun). Podle firmy má jít o satisfakci za problémy, které jim automobilka způsobila skandálem s falšováním emisí. Majitelů postižených vozů je v USA asi půl miliónu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Dělníci čistí logo Volkswagenu na autosalónu ve španělské Seville

Článek

Každý dostane balíček, v němž budou dvě karty. Jedna bude nabitá na 500 dolarů, které bude možné utratit za cokoliv, druhá bude na stejnou částku a bude možné ji využít při nákupu služeb či zboží od prodejců Volkswagen.

"Neúnavně pracujeme na zajištění nápravy pro dotčená vozidla," uvedl šéf aktivit Volkswagenu v USA Michael Horn. "Mezitím přicházíme s tímto balíčkem dobré vůle jako prvním krokem k obnovení důvěry zákazníků," dodal. Mluvčí podniku upozornila, že s balíčkem nejsou spojeny žádné podmínky, jako například vzdání se práva žalovat Volkswagen.

Američtí senátoři Richard Blumenthal a Edward Markey ale nabízený balíček tvrdě zkritizovali. Označili ho za "urážlivě nedostatečný" a za "fíkový list, který se snaží zakrýt skutečný rozsah podvádění". Zároveň Volkswagen vyzvali, aby majitelům nabídl, že jejich auta od nich koupí zpět.

Automobilka přiznala, že software, který manipuloval s emisemi oxidu dusíku, instalovala do naftových motorů EA 189 s objemem 1,2 až 2,0 litru. Motor je pak schopen rozpoznat, že se testuje, a přejde do úsporného režimu. V běžném provozu ale vypouští emise vyšší.

Automobilce ve Spojených státech hrozí kvůli falšování testů emisí pokuta až 18 miliard dolarů (452 miliard Kč). Náklady na nabízený "balíček dobré vůle" by mohly činit téměř půl miliardy dolarů.

Zda se automobilka chystá k podobnému kroku i v Evropě, není jasné. Emise se falšovaly například i u naftových motorů Škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám