Hlavní obsah

Majitel prodejen oděvů Zara zvedl zisk, podniká už i v Číně

Madrid

Španělské společnosti Inditex, která je vlastníkem řetězce Zara a obchody má i v Česku, se zvedl za prvních devět měsíců fiskálního roku čistý zisk na 1,65 miliardy eur (zhruba 41,7 miliardy korun). To je nárůst oproti stejnému období loňského zhruba 27 procent. Firma za úspěch vděčí hlavně expanzi na mladé trhy.

Foto: Profimedia.cz

Společnost Inditex zvedla meziroční zisk o více než čtvrtinu.

Článek

Společnost prakticky nepocítila dopady tvrdých úsporných opatření v Evropě a zvláště pak ve Španělsku, kde jsou patrné nižší výdaje spotřebitelů. Jeden z důvodů vidí analytici v tom, že firma je schopna pružně reagovat na potřeby trhu, kde v odpovídajícím sortimentu zavádí nové modely.

Zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA), což je základní měřítko úspěšnosti firem, za první tři čtvrtletí vzrostl o 25 procent na 2,78 miliardy eur (zhruba 70,3 miliardy korun). Tržby se zvýšily asi o 17 procent na 11,4 miliardy eur (asi 287,3 miliardy korun).

Inditex v letošním roce otevřel nové obchody na rychle rostoucích trzích, jako je Čína. Ještě víc tak snížil závislost na domácím, tedy španělském trhu.

Zveřejněné výsledky zhruba odpovídají odhadům analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali čistý zisk 1,65 miliardy eur, EBITDA 2,77 miliardy a tržby 11,33 miliardy eur. Finanční rok firmy, která je bez dluhů, začíná v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám