Hlavní obsah

Maďarský forint rekordně oslabil, Slováci nakupují u sousedů

Právo, Ivan Vilček (Győr)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GYÖR

Slováci dostávají od prvního ledna platy v eurech a stále víc se jim vyplatí nakupovat v sousedních zemích, které euro nezavedly. Česká koruna, polský zlotý i maďarský forint k euru oslabují a pro Slováky jsou ceny v sousedních zemích neodolatelně výhodné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Parkoviště před velkými nákupními středisky v maďarských městech poblíž hranice se Slovenskem jsou přeplněné automobily se slovenskou poznávací značkou.

Speciální akci nepřipravili pro Slováky maďarští obchodníci, ale maďarská ekonomika. "Teď se tady vyplatí nakupovat téměř všechno. Za jedno euro dostaneme 300 forintů, proto jsou pro nás výhodné ceny potravin, kosmetiky i elektroniky," řekl Právu Ján Kýška z Bratislavy.

Před nákupním střediskem ve městě Mosonmagyaróvár nakládá do svého automobilu nákup, který se mu málem nevešel do velkého vozíku. "Ušetřil jsem v přepočtu na slovenské koruny téměř dvě tisícovky," spokojeně se usmívá a přiznává, že vše ještě přepočítává z eur na koruny. "To je síla zvyku. Teď ještě za zbytek forintů koupím benzín, který je rovněž levnější než na Slovensku. Třicetikilometrová zajížďka z Bratislavy se mi určitě vyplatila a přijedu zas," nasedá spokojeně do auta.

Vyplatí se potraviny i elektronika

Také ve vzdálenějším městě Győr nakupují v obchodním domě hlavně Slováci. Podle statistiky až dvacet procent zákazníků. "Už jsme si zvykli, že u nás nakupují Slováci. My jsme za to rádi, protože Maďaři teď musí otočit každý forint," říká prodavačka v oddělení elektra v obchodním středisku Árkád.

Nejvíc ušetří Slováci na elektronice. "LCD televizor nabízejí za 26 tisíc korun, u nás je stejný za 1000 euro," konstatuje muž z Galanty. Další slovenský zákazník hlasitě srovnává ceny potravin. Tady mají litr mléka za patnáct korun a u nás vyjde na 80 eurocentů. Chléb je levnější až o polovinu a maso o dvacet procent," říká.

U pultu s masem je Slováků nejvíc. Vykupují hlavně vepřové a kuřecí řízky. "Pro nás je výhodné, že klesá kurs forintu, ale někteří na Slovensku na problémy maďarské ekonomiky doplácejí. Stovky lidí z našich příhraničních měst pracovali v Maďarsku v závodech Suzuki nebo Nokia. Teď je propustili mezi prvními," říká Ondrej Kiss z Komárna.

Mladá maminka z Dunajské Stredy tady koupila pro děti oblečení a potraviny. "V přepočtu je tady zboží levnější až o třicet procent," říká. Mladý muž ze Slovenska se těší, že levně koupil značkové košile a přikoupil ještě pro svého maďarského obchodního partnera láhev značkové whisky. "O víkendu přijedu s rodinou, abychom nakoupili potraviny," dodává ve spěchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám