Hlavní obsah

Maďarsko chce snížit závislost na Rusku, chystá těžbu břidlicového plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko chce začít s těžbou plynu z nekonvenčních zdrojů, aby snížilo svou závislost na Rusku. Na konferenci o břidlicovém plynu ve Varšavě to ve středu řekl zástupce maďarského energetického úřadu Attila Nyikos. Maďarské zásoby plynu v nízkopropustných ložiscích včetně břidlic se odhadují na zhruba 1 500 miliard krychlových metrů.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku těžba břidličného plynu v Kanadě

Článek

Maďarsko se chce podle Nyikose stát jednou z mála evropských zemí, které začnou těžit potenciálně rozsáhlá nekonvenční ložiska plynu. Ta se začala intenzivně využívat až v minulém desetiletí v USA díky rozvoji těžebních technologií. V  Evropě ale tuto těžbu podporuje jen několik zemí.

"Jestliže zůstane nekonvenční plyn v Evropě pod zemí, bude vedle něj pohřbena i evropská (energetická) svoboda," řekl Nyikos agentuře AP na okraj konference.

Maďarsko už má na ložiscích nekonvenčního plynu stovku průzkumných vrtů a z jednoho z nich už kanadská firma Falcon TXM menší objem suroviny využívá komerčně. Země je závislá na plynu z Ruska z 80 procent.

Riziko pro životní prostředí

Budapešť ale současně čelí kritice EU, že navzdory jejím přáním urychluje stavbu plynovodu South Stream, který má dopravovat ruský plyn do Evropy jižní cestou a obejde tak Ukrajinu. EU se nelíbí, že provozovatelem plynovodu má být ruský Gazprom. [celá zpráva]

Naopak Bulharsko na žádost Bruselu po určitém váhání přípravy stavby plynovodu South Stream pozastavilo. [celá zpráva]

Na dovozu plynu z Ruska je závislá většina zemí střední a východní Evropy. Hledají proto nové zdroje dodávek. Největší ambice ve využívání plynu z břidlic má Polsko, kde už těžařské firmy uskutečnily 67 průzkumných vrtů. Těžba plynu z břidlic se připravuje i v Rumunsku a na Ukrajině. Většina evropských zemí ale tyto aktivity zatím blokuje v obavách z narušení životního prostředí.

Největší rozmach zažívá těžba břidličného plynu ve Spojených státech a Kanadě, kde to umožňuje nižší hustota osídlení. Plyn je díky tomu v těchto zemích levnější než v Evropě, což dává výhodu tamějšímu průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám