Hlavní obsah

Maďarské Aero smí koupit vodochodské Aero, rozhodl antimonopolní úřad

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej výrobce letadel Aero Vodochody maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor. Úřad rozhodl v pondělí a jeho rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výrobní závod Aero Vodochody

Článek

„Úřad konstatoval, že posuzované spojení soutěžitelů nezvýší tržní sílu spojovaných soutěžitelů natolik, aby vedlo ke vzniku nebo posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů nebo některého z nich, které by mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,” uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda v tiskové zprávě.

Skupina Penta Investments, která Aero Vodochody vlastnila dosud, oznámila jeho prodej letos v červnu. Hodnotu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila.

Podnikatel András Tombor vlastní ve firmě Aero Investments Partners 51procentní podíl. Zbylých 49 procent drží skupina Omnipol.

Penta prodala Aero Vodochody. Novým vlastníkem je Omnipol

Ekonomika

Skupina Omnipol, kde drží většinový podíl rodina Hávových, bude v Aeru Vodochody zodpovědná za výkon manažerských práv.

Součástí transakce není společnost Letiště Vodochody, která zůstává v držení Penty Investments. Aero však může letiště nadále využívat.

András Tombor je maďarský byznysmen a investor. Vlastní mimo jiné společnost Atmedia prodávající reklamní prostor v maďarských televizích.

Aero Vodochody zaměstnává kolem 1350 lidí. Zaměřuje se na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v Česku a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. Za dobu své stoleté existence firma vyrobila zhruba 11 tisíc letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám