Hlavní obsah

Maďarská vláda zachraňuje čabajku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Výrobci slavné čabajky hrozí bankrot. Vláda premiéra Viktora Orbána proto nevylučuje kapitálový vstup státu do masokombinátu ve městě Gyula, aby zachránila zdejší výrobu typických maďarských produktů. Server hvg.hu upozornil, že už v roce 2009 podnik potřeboval státní pomoc, aby udržel výrobu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předseda poslanecké frakce vládní strany FIDESZ János Lázár označil situaci v podniku za dramatickou. „Není vyloučen ani krach podniku. To by ohrozilo výrobu slavných Hungarik, jako jsou klobásy Gyulai a Csabai,“ uvedl Lázár v dopise premiérovi Orbánovi.

Podle Lázára má podnik nové odběratele v Rusku, ale nedokáže udržet výrobu kvůli nedostatku finančních prostředků. Předseda poslanecké frakce FIDESZ proto přímo vyzval ke kapitálovému vstupu státu do podniku, který je v soukromých rukou.

Ministr zemědělství Sándor Fazekas uvedl, že vláda zkoumá možnost konsolidace některých potravinářských podniků a jmenoval mimo jiné i masokombinát ve městě Gyula. „Pokud bychom do toho finančně vstoupili, stát by přechodně získal kontrolu nad tímto podnikem,“ dodal ministr. Údajně se objevily úvahy o možnosti vytvoření státního potravinářského holdingu, jehož součástí by byla i masokombinát ve městě Gyula.

Konkurence je proti záchraně

Proti záchraně masokombinátu ve městě Gyula vystupuje významný podnikatel Sándor Csányi, který by případným krachem zmíněného podniku získal téměř monopolní postavení ve výrobě potravinových produktů v Maďarsku. Jeho závody vyrábí například salám Pick, v Česku známý jako uherák.

Zajímavostí je, že Csányi doposud prakticky ve všem podporoval současnou Orbánovu vládu, ale pokud jde o obchod a peníze, má teď zcela jiné zájmy než záchranu konkurenčního podniku ve městě Gyula.

Reklama

Výběr článků

Načítám