Hlavní obsah

Lufthanse prudce klesl zisk, největší německé aerolinky musí šetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk největší německé letecké společnosti Lufthansa se v prvním pololetí propadl o více než polovinu na 429 miliónů eur (11,6 miliardy Kč) z 954 miliónů eur před rokem, oznámila firma v úterý. Společnost tvrdí, že se letos hodlá soustředit na snižování nákladů v situaci, kdy poptávku po letecké přepravě zasáhly teroristické útoky v Evropě.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Letadla společnosti Lufthansa na letišti v Düsseldorfu

Článek

Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek v letošním prvním pololetí vzrostl o 13 procent na 529 miliónů eur. Lufthansa ale v červenci uvedla, že v celém letošním roce počítá s poklesem provozního zisku místo dříve předpokládaného růstu. Zhoršení prognózy zdůvodnila teroristickými útoky a růstem politické a ekonomické nejistoty.

Na hospodaření aerolinek se podepsaly také opakované stávky pilotů a palubního personálu. Zatímco se zástupci letušek a stevardů se Lufthanse podařilo na platech a penzích domluvit, jednání s piloty stále pokračují.

Obavy z terorismu i brexitu

Generální ředitel podniku Carsten Spohr upozornil, že odvětví letecké přepravy se musí připravit na obtížnou druhou polovinu roku. "Teroristické útoky v Evropě a rostoucí politická a ekonomická nejistota mají hmatatelný dopad na počet přepravených cestujících," řekl.

Finanční ředitelka Simone Menneová dodala, že zákazníci z Asie a Spojených států ruší hromadné rezervace kvůli cestovním varováním, píše Reuters.

Důsledky teroristických útoků a nejistoty, za kterou stojí například rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii či pokus o vojenský puč v Turecku pocítily i další evropské aerolinky.

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM minulý týden uvedla, že má po teroristických útocích obavy o atraktivitu Francie jako turistického cíle. [celá zpráva]

Společnost AIG, která je majitelem britských aerolinek British Airways, zase upozornila, že poptávka po letecké přepravě ze strany firemního sektoru zůstává slabší. Dává to do souvislosti s červnovým rozhodnutím Británie odejít z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám