Hlavní obsah

Lufthansa se nadále potýká s miliardovými ztrátami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé aerolinky Lufthansa se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty před zdaněním a úroky (EBIT) ve výši 1,1 miliardy eur (28,4 miliardy korun). Navzdory rapidnímu meziročnímu propadu tržeb však byla ztráta o 0,2 miliardy eur nižší než ve stejném období loňského roku. Firma to oznámila ve čtvrtek.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Letadla německé společnosti Lufthansa na letiště Berlín-Schönefeld

Článek

I v prvním čtvrtletí letošního roku se společnost potýkala s důsledky globální pandemie nemoci covid-19, v jejímž důsledku výrazně klesla poptávka po létání.

„Čím déle krize trvá, tím větší je touha lidí znovu cestovat. Víme, že rezervace rostou všude tam, kde se restrikce uvolňují a kde se znovu může cestovat,” uvedl předseda představenstva aerolinek Carsten Spohr.

Obrat aerolinek v prvním čtvrtletí klesl o 60 procent na 2,6 miliardy eur (67,13 miliardy korun) z 6,4 miliardy eur (165,25 miliardy eur) ve stejném období loňského roku.

Ryanair opět neuspěl se žalobou na konkurenty

Ekonomika

Evropská komise (EK) v loňském roce odsouhlasila záchranný balíček pro Lufthansu ze strany německé spolkové vlády ve výši devět miliard eur (přes 232,3 miliardy korun). Lufthansa však musela snížit počet svých letadel ve Frankfurtu a Mnichově.

V mimořádném covidovém roce 2020 byla EK benevolentnější v uplatňování pravidel definujících nepovolenou státní pomoc. Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair tento postup napadly u soudu Evropské unie. Žaloby podaly ve všech případech státní pomoci, kterou komise odsouhlasila konkurenčním společnostem.

V některých případech už soud vynesl rozsudek v neprospěch Ryanairu. Ten se však následně odvolává k Soudnímu dvoru EU, procesy tak mohou trvat i několik let.

Reklama

Související články

Airbus chystá velkou reorganizaci výroby

Evropský výrobce letadel Airbus spustí od příštího roku největší reorganizaci výroby za více než deset let. Ve Francii sloučí své závody pod jeden subjekt,...

Výběr článků

Načítám