Hlavní obsah

Loni přibylo 34 tisíc bytů. Nestačí to

V Česku loni developeři i drobní stavebníci postavili 34 412 nových bytů. To bylo o dva tisíce méně než v předcovidovém roce 2019, nicméně o něco více než mezi lety 2015 až 2018. Stavět se v roce 2020 začalo zhruba 35 tisíc bytů, o rok dříve jich bylo téměř 39 tisíc. Vyplývá to z ročenky Českého statistického úřadu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ekonomů tempo výstavby nestačí potřebám, vzhledem k aktuálnímu zdražování hypoték ale v blízkém budoucnu očekávají mírnější růst cen nemovitostí než dosud.

Zlepšení na obzoru není, nejde jen o stavební zákon, ale o výkon úředníků
Petr Dufek, ekonom ČSOB

Průměrná obytná plocha bytu v bytovém domě činí podle statistik 51 metrů čtverečních, v rodinném domě 91 metrů.

Rodinné domy se v posledních letech staví o trochu menší než dříve, u bytových domů a bytů v nich se to říct nedá, výměra se pohybuje okolo 50 metrů čtverečních již od roku 2005.

Na boom to nevypadá

„Vidíme, že covidový rok 2020 sice dopadl lépe než některé předchozí, avšak už byl ve znamení postupného útlumu bytové výstavby a zdaleka nedosáhl úrovně výstavby roku 2008, kdy na trhu dokonce zůstávaly nové byty i neobsazené,“ komentoval statistiku ekonom ČSOB Petr Dufek.

V roce 2008 se stavělo přes 45 tisíc bytů.

V Praze je na prodej nejméně nových bytů za 10 let, meziročně zdražily o 15 procent

Ekonomika

V letošním roce podle Dufka došlo opět ke zrychlení výstavby, která tak se zpožděním reagovala na dlouhodobý převis poptávky ze strany domácích i zahraničních investorů.

„Jak je ovšem vidět, stále to hlad investorů neuspokojuje a ceny dál rychle rostou. Základní překážkou výstavby zůstává byrokracie s ní spojená, k níž se přidává všeobecný nedostatek pracovníků ve stavebnictví a od letoška i prudký růst cen a občas i nedostatek stavebních materiálů,“ řekl Dufek.

„Zlepšení na obzoru není, protože nejde jen o samotný stavební zákon, ale o výsledný výkon úředníků,“ dodal.

Ani podle údajů o stavebních povoleních to nevypadá, že by příští rok měl přijít velký rozkvět výstavby.

Na druhou stranu minimálně domácí poptávku utlumí zdražení hypoték a zpřísnění podmínek pro jejich poskytování, takže tempo zdražování by z letošních více než deseti procent mohlo zpomalit na přibližně polovinu.

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 2,2 procenta

Ekonomika

Podle analytika BHS Štěpána Křečka by pro výrazné zlepšení bytové situace a zastavení bouřlivého růstu cen na realitním trhu Česko potřebovalo několik let po sobě dokončovat alespoň 40 tisíc bytů ročně.

Souhlasí, že vedle nedostatku dělníků je problémem povolování staveb ve větších městech, kam se lidé chtějí stěhovat.

„Jsme tak v paradoxní situaci, kdy se nám vylidňuje venkov s dostatkem nemovitostí a přeplňují se nám velká města, kde vázne výstavba. Lidé z měst si navíc často nepřejí, aby v jejich okolí vznikaly nové stavby. Přicházejí tím o zeleň a zhoršuje se dopravní situace,“ konstatoval Křeček.

Zlevnění bytů podle něj nebude možné bez podpory masové výstavby ze strany státu či obcí.

Developeři se snaží trh nepřehltit, aby mohli bez problémů prodávat nové byty za vysoké ceny. Navíc po bytech je hlad i u investorů. V tomto případě pak nepomůže ani regulace hypoték, protože investoři si byty často kupují bez úvěrování.

Byty na pronájem se skupují v hotovosti

Finance

„Nový stavební zákon zřejmě u nové vlády dozná zásadních úprav, je proto těžké hodnotit, co nakonec s výstavbou bytů udělá. Totálním politickým fiaskem by bylo, kdyby se povolování staveb ve městech nezrychlilo,“ uzavřel ekonom.

Byty v letech 2015 až 2020
2015201720192020
počet zahájených staveb26 37831 52138 67735 254
počet dokončených bytů25 09528 56936 40634 412
Zdroj: ČSÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám