Hlavní obsah

Stavební produkce v září meziročně vzrostla o 2,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební produkce v Česku v září meziročně vzrostla o 2,2 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 procenta. Ukazují to nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výroba v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 4,9 procenta, produkce inženýrského stavitelství naopak meziročně klesla o 3,6 procenta, uvedli statistici.

„Inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem, zaznamenalo pokles a po téměř dvou letech vykázalo horší výsledek než pozemní stavitelství,“ řekl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera se stavebnictví na rozdíl od jiných odvětví stále nějak výrazně neodrazilo ode dna. „Vliv mohla mít v důsledku pandemie zvýšená míra nejistoty, téměř nefungující stavební úřady, které ještě více zbrzdily již tak zdlouhavé povolování staveb, chybějící zahraniční dělníci a v neposlední řadě aktuálně pozorovaný strmý růst cen stavebních materiálů. Ty, nejen že jsou výrazně dražší, v některých případech ale schází úplně,“ uvedl Gürtler.

Stavebních povolení mírně přibylo

Počet a hodnota vydaných stavebních povolení podle dat ČSÚ mírně vzrostla. V září vydaly úřady 7509 stavebních povolení, což je o procento více oproti loňskému září. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 34 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 28,8 procenta, sdělili statistici.

Meziročně bylo zahájeno o 57,3 procenta staveb bytů více. Konkrétně se začalo stavět 4045 bytů. Pokles však nastal v počtu dokončených bytů, který v září klesl o 10,2 procenta na 2121 bytů.

Stavebnictví čelí nelehkým výzvám. Čekají ho ale další

Ekonomika

„Pouze dokončování rodinných domů se zdá být v problémech, když pátý měsíc v řadě klesá. Důvodem by mohl být nedostatek stavebních kapacit a růst cen stavebních materiálů,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavební výrobu zasáhl po začátku epidemie koronaviru v březnu 2020 propad. Od loňského dubna vytrvale oslabovala a až letos v květnu opět meziročně posílila.

Reklama

Výběr článků

Načítám