Hlavní obsah

Lidé zasažení loňským tornádem podepsali smlouvy za 906 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé oblastí, které loni v červnu zasáhlo tornádo, k pondělí podle údajů Státního fondu podpory investic (SFPI) v programu Živel podepsali 671 smluv na obnovu bydlení v objemu dotací 906,4 milionu korun. Lidé mohou o pomoc žádat do června příštího roku, fond zatím přijal 950 žádostí.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Takhle to po loňském tornádu vypadalo v Pánově na okraji Hodonína

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) 1. října spustilo také příjem žádostí v dotačním titulu číslo jedna programu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách. Týká se obcí a kraje, kde byly vyhlášeny krizové stavy. Obce ani kraj k pondělí žádnou žádost nepodaly. Čas mají do 29. dubna.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na Moravskou Novou Ves 2,5 měsíce po tornádu a den po němVideo: Novinky

Příjem žádostí do programu Živel SFPI zahájil 2. července. Lidé, kterým tornádo poškodilo nebo zničilo obydlí, mohou získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru. Žadatelé si mohou také nárokovat zálohu 500 000 korun, která je určena na demolici a přípravu projektové dokumentace. Vyplaceny byly zálohy za 35,5 milionu korun.

Na účtech pro postižené tornádem je už více než miliarda

Domácí

V dotačním titulu číslo jedna programu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách mohou obce získat příspěvek až 90 procent, kraj má nárok na podporu do 60 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů. Obyvatelé tornádem zasažených lokalit z něj mohou čerpat finance na opravu poškozených náhrobků. Stačí, když obcím dodají fakturu.

Na podporu je v programu vyčleněno 1,3 miliardy korun. MMR dříve uvedlo, že důvodem, proč zatím neeviduje žádné přijaté žádosti, je to, že u žadatelů se uskutečňuje projektová a stavební příprava.

Program i pro podnikatele

Pro podnikatele loni fungoval program Pomoc po tornádu na obnovu nebo nákup nového majetku. Podali 211 žádostí za zhruba 94,6 milionu korun. Prostřednictvím Agentury pro podnikání a inovace (API) mohli dále do konce roku žádat o pomoc na obnovu poškozených provozoven.

Trasa tornáda natočená dronemVideo: Policie ČR

Agentura přijala 16 žádostí za přibližně 260 milionů korun. „Ve schválených projektech už bylo proplaceno přes 17 milionů korun,“ uvedla minulý týden mluvčí API Jana Náchodská.

Čtvrt roku po tornádu žije rodina stále v jednom pokoji

Domácí

Tornádo loni 24. června zasáhlo především Břeclavsko a Hodonínsko, kde poškodilo na 1200 domů, zhruba 200 bylo určeno k demolici. Jihomoravský kraj předběžně náklady na obnovu majetku odhadl na zhruba 6,9 miliardy korun. Ve stejný den řádila bouře také v obcích Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené tam byly zejména hospodářské budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám