Hlavní obsah

Lidé se na přelomu roku několik dní nedostanou do datové schránky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku odpoledne až do úterý po Novém roce nebudou fungovat datové schránky, které lidem usnadňují vyřizování úředních záležitostí. Důvodem jsou úpravy informačních systémů. V době výluky také nebude možné uveřejnit žádné dokumenty v Registru smluv a na Portálu veřejné správy. Na webu o tom informoval správce systému datových schránek, kterým je ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Datová schránka

Článek

Výluka informačního systému datových schránek bude trvat od pátku 29. prosince 16:00 do stejného času v úterý 2. ledna. Po tuto dobu se uživatelé nebudou moci přihlásit, tedy ani přijímat či odesílat žádné datové zprávy.

Odstávka souvisí s přechodem na novou infrastrukturu a delší dobu zaberou potřebné kroky pro zachování bezpečnosti systému a integrity dat, uvedl úřad.

Pomocí datové schránky tak v těchto dnech lidé nebudou moci žádat třeba o výpis z rejstříku trestů nebo bodového hodnocení řidiče či komunikovat s finančním úřadem či správou sociálního zabezpečení.

Na kontaktních místech veřejné správy, jako jsou úřady či pobočky České pošty, v tomto období nepůjde žádat o zřízení datové schránky nebo o její znepřístupnění. V době výluky také nebude možné uveřejnit žádné dokumenty v registru smluv a na portálu veřejné správy.

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno k doručování písemností od státních institucí a k provádění úkonů vůči orgánům veřejné moci. Pro právnické osoby a některé další subjekty je zřízení datových schránek povinné.

Datové schránky začaly fungovat v roce 2009. Jejich zřizovatelem a správcem je ministerstvo vnitra, provozovatelem je Česká pošta jako držitel licence. Technicky fungování zajišťuje společnost O2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám