Hlavní obsah

Lidé mění životní styl. Chodí méně do restaurací a berou si kratší dovolenou

Právo, Jiří Vavroň

Žádné či minimální zvyšování platů, zato větší výdaje a obavy z budoucnosti, která je obecně spojována se zdražováním. To jsou hlavní motivy toho, že většina českých rodin pomalu, ale jistě mění své životní zvyklosti.

Foto: Profimedia.cz

Lidé omezili stravování v restauracích.

Článek

"Méně se tak například chodí do restaurací. Lidé přijdou, dají si v lepším případě kávu a tím většina končí," říká servírka Jaroslava, pracující v Lobby baru lázeňského domu v Karlových Varech.

"Úsporné chování platí nejen u Čechů, obdobně se chovají i zahraniční hosté, prostě počítat začínají všude v Evropě," dodává. Na pokles hostů si stěžuje většina restauratérů.

Drtivá většina Čechů počítá s tím, že budou muset šetřit každou korunu, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos Tambor.

Podle něj považuje 95 oslovených rodin za nutnost vést rodinný rozpočet, aby se rodina nedostala do velkých finančních problémů a vyšla se svými příjmy. Myslí si to jak ženy, tak muži, bez ohledu na dosažené vzdělání a výši příjmu. „Spotřebitelé výrazně přivřeli své peněženky. Jako oblasti úspor ve výdajích vyhodnotili převážně dopravu a stravování,“ komentuje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek vývoj maloobchodu v tomto roce.

Délka dovolené se zkracuje

Češi začali zkracovat dobu své dovolené. Většina Čechů si vybírá v jednom kuse týden. Má to několik důvodů. Týdenní dovolené jsou levnější, je možné využívat různých slevových nabídek a výhodných wellnes či relaxačních pobytů.

Pouhá týdenní nepřítomnost navíc nevede nadřízené k úvahám, zda by nebylo ekonomicky výhodnější už pracovníka, který se někde měsíc nepřetržitě rekreuje, zpět do práce nebrat.

Mění se i struktura výdajů

Nejvíce peněz vydávají v současnosti domácnosti za bydlení a služby spojené s bydlením. V domácnostech důchodců pohltí tyto výdaje naprostou většinu jejich příjmů.

Například teplárny přitom budou od příštího roku znovu zvyšovat ceny tepla. Do nákladů promítnou nakupování emisních povolenek a zvýšení dalších poplatků za znečištění ovzduší. ČTK to sdělil ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Teplo také zdraží vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) a zřejmě se zvýší také ceny uhlí.

Domácnostem tak vzrostou náklady za teplo v závislosti na regionu o stovky korun za rok.

Peníze se tedy musí ušetřit jinde. Lidé začínají kupovat levnější salámy, sýry, jogurty. Zajímají se více o ceny. "Rovněž už tak často nezaznamenávám větu, nechte to klidně o pět deka více," říká prodavačka potravin z obchodního centra Chodov.

Volný čas = sledování televize

Podle analytiků lidé šetří i na volnočasových aktivitách a návštěvách kulturních pořadů a sportovních utkání. Základním způsobem trávení volného času je tak v Česku sledování televize.

Rok 2011 se stal rokem rekordním: nikdy v historii nebyl zatím vyšší podíl dětí narozených mimo manželství než v tomto roce – 41,8 %. Zvyšuje se počet tzv. single domácností, uvádí Český statistický úřad. Lidé se podle psychologů obávají závazků do budoucna a odpovědnosti i velkých finančních nákladů spojených s rodinou a dětmi.

Během prvního pololetí letošního roku zaznamenaly občanské poradny přes 13 000 dotazů souvisejících s dluhovou problematikou. V meziročním srovnání jde o zhruba pětiprocentní růst informoval ředitel asociace Stanislav Skalický.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v červenci proti předchozímu měsíci zvýšily o 3,96 miliardy na 1,138 biliónu. „V současnosti české domácnosti nezvládají téměř nic ušetřit, a situaci pak řeší pod tlakem a nešťastně,“ říká Martin Kovář, ombudsman Poštovní spořitelny.

Nové úsporné trendy v chování značné části obyvatel evropských zemí, včetně Česka, už registruje řada firem. Například Unilever se proto připravuje na šíření chudoby v Evropě. Firma chce využít strategie, které má vyzkoušené z trhů v jihovýchodní Asii. Připravuje tak například menší a levnější balení potravin než dosud. Ve Španělsku a Řecku je už uvádí do prodeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám