Hlavní obsah

Lidé dluží bankám 335,6 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dluhy domácností vůči bankám vzrostly v dubnu o 7,4 miliardy korun. Lidé si tak od nich půjčili a dosud nesplatili celkem 335,6 miliardy korun. Ještě na konci minulého roku byl dluh o dvacet miliard nižší. Uvedla to v úterý Česká národní banka (ČNB).

Článek

Někteří ekonomové odhadují, že zadlužování dále poroste a ke konci roku dosáhne 380 miliard korun. Půjčování peněz nyní nahrávají nízké úrokové sazby. Ty by na druhou stranu měly klienty bank odrazovat od střádání. To se ale v dubnu úplně nedělo. Vklady domácností se zvýšily o 6,25 miliardy korun. Češi už tak v bankách na běžných účtech měli asi 464 miliard korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou dalších 199 miliard korun.

Zadlužovaly se i podniky, které dlužily téměř 601 miliard, což je o 4,2 miliardy víc než březnu. Jednodenní vklady podniků však klesly o 16,6 miliardy na 283 miliard korun, objem vkladů se splatností naopak stoupl o 31,5 miliardy a firmy na nich měly uloženo 243,2 miliardy korun.

Další sumy dluží Češi soukromým splátkových společnostem, u nichž si půjčují peníze především na spotřební zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Dluhy domácností stouply na 328 miliard korun

České domácnosti se v březnu zadlužily o dalších 7,3 miliardy korun, a celkem tak bankám dluží již 328,1 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní...

Výběr článků

Načítám