Hlavní obsah

Libra zastavila pád, burzy v Evropě po propadech rostou

Aktualizováno

Šok z brexitu na trzích v úterý opadl. Britská libra odpoledne posílila k dolaru o 1,5 procenta na 1,342 USD. O téměř tři procenta rostly burzy v západní Evropě, včetně té britské.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

Libra se odpoledne vyšplhala na kurz 1,342 USD, vyplývá z údajů serveru Patria.cz. Vzdálila se tak svému 31letému minimu 1,312 USD, na které propadla v pondělí.

Ke koruně libra proti pondělí posílila zhruba o 40 haléřů na 32,82 CZK.

Index londýnské burzy odpoledne přidával 2,8 procenta, téměř o tři procenta posílily i německá a francouzská burza, italská dokonce o 4,3 procenta. Po propadech v pátek a v pondělí rostly hlavně akcie bank.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k libře

Rostla i pražská burza, po čtvrté hodině odpoledne přidávala 2,4 procenta. Akcie matky České spořitelny Erste Group posilovaly o 5,5 procenta, Komerční banky o 1,6 procenta.

Podle analytiků se situace na trhu částečně zklidnila a trhy nyní budou čekat na další vývoj kolem jednání o brexitu.

Čeká se na summit

Aktuálně se pozornost bude soustředit na summit EU, kde by britský premiér David Cameron měl vůbec poprvé seznámit své unijní kolegy se situací a s možností dalšího postupu své země po referendu.

"Velmi doufám, že budeme hledat co nejtěsnější možný vztah v otázkách obchodu, spolupráce a bezpečnosti," prohlásil britský premiér při příchodu na summit EU. Večerní jednání s dalšími šéfy států a vlád EU je pro něj zřejmě posledním summitem a zároveň první příležitostí, kdy může evropské partery seznámit s dosavadním vývojem i představou Londýna o dalším postupu.

Agentury Standard & Poor's a Fitch v pondělí zhoršily hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie s tím, že rozhodnutí o opuštění EU poškodí ekonomiku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám