Hlavní obsah

Letový provoz nad Českem klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letový provoz nad Českem loni poprvé po deseti letech poklesl. Počet vzletů, přistání a přeletů letadel se v roce 2019 proti předchozímu roku snížil o 0,6 procenta na 906 666. Naposledy byl zaznamenán pokles v roce 2009, kdy se na leteckém provozu projevila tehdejší hospodářská recese.

Foto: Letiště Praha

Terminál Letiště Václava Havla Praha

Článek

Důvodem nynějšího poklesu jsou kapacitní problémy v okolních zemích, řekl generální ředitel Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas. Největší problémy s kapacitou byly především v Rakousku a Maďarsku. Spoje, které běžně létaly přes tyto země a pokračovaly i přes Česko, nyní byly přesměrovány například přes balkánské země a pokračovaly do Polska.

ŘLP tím ubývá provoz lukrativních letů, ubyly například spoje operované letounem Airbus A380. Do Česka naopak byly přesměrovány lety z Německa, kde jsou také přetížené kapacity.

Nový rekord: Letiště Praha odbavilo 17 milionů cestujících

Ekonomika

Zanedbatelně se naopak podle Klase na provozu projevily problémy s odstavenými letadly Boeing 737 MAX, případně potíže zkrachovalé firmy Thomas Cook. „To byly problémy spíš pro dopravce,“ dodal Klas.

Letiště Praha rozšíří druhý terminál, počet cestujících se má zdvojnásobit

Ekonomika

Snížila se naopak míra zpoždění. Na jeden spoj loni činila 0,27 minuty, což bylo meziročně o 44 procent méně. Provoz byl tradičně nejsilnější v červenci, kdy čeští dispečeři odbavili celkem 95 206 letů. Podle statistik letadla v českém vzdušném prostoru nalétala přes 208 milionů kilometrů.

Na letecký provoz v Česku dohlíží v ŘLP 237 dispečerů. Největším zákazníkem podniku je německá Lufthansa, dále společnosti Wizz Air a Ryanair. V roce 2018 zvýšil státní podnik obrat o pět procent na rekordních 4,32 miliardy korun. Hrubý zisk naopak klesl o zhruba 115 milionů korun na 369 milionů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám