Hlavní obsah

Letošní růst HDP bude jen 0,8 procenta, inflace přes 13 procent, odhaduje ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok jej mírně zlepšila. Letos podle nové prognózy čeká růst HDP o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to oznámil guvernér ČNB Jiří Rusnok. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

V předchozí únorové prognóze před vypuknutím války na Ukrajině počítala banka letos s růstem o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Zároveň centrální banka výrazně zvýšila odhad inflace. Letos ji čeká na průměrných 13,1 procenta, v únoru to bylo 8,5 procenta.

„Celková inflace v nejbližších měsících dále vzroste a s přispěním všech svých složek dosáhne na přelomu jara a léta téměř 15 procent,” konstatoval Rusnok.

Rusnok: Rada ČNB zvýšila sazby méně, než s čím počítá základní scénář prognózy

Ekonomika

Příští rok by pak inflace měla podle odhadu klesnout na 4,1 procenta, v únoru počítala ČNB s 2,3 procenta.

Zároveň v nových odhadech centrální banka počítá letos s průměrným kurzem koruny 24,20 koruny za euro.

„Ve druhém čtvrtletí by měl (kurz) zpevnit k 24 korunám za euro, zejména v důsledku rozšíření úrokového diferenciálu vůči eurozóně,” řekl Rusnok.

Příští rok pak počítá s průměrným kurzem 24,30 koruny za euro. V únoru odhadovala pro letošní rok kurz 24,10 koruny za euro a pro příští rok 23,90 Kč/EUR.

Další výrazný růst úrokové sazby. ČNB ji navýšila už na 5,75 procenta

Ekonomika

Posílení koruny bude podle Rusnoka bránit sentiment finančních trhů v souvislosti s válkou na Ukrajině a potížemi v mezinárodním obchodě.

Ministerstvo financí v nové dubnové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta.

Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu ministerstvo financí počítalo pro letošní rok s inflací 8,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám