Hlavní obsah

Letošní mráz již způsobil škody za milióny

Novinky, toh

Zlikvidované potrubí, topení či solární panely - i tak může vypadat letošní zima. Pojišťovny jen během ledna řešily stovky škod za několik miliónů korun. S polevujícími mrazy navíc škody budou narůstat. Vyplývá to z údajů pojišťoven, které Novinky oslovily.

Článek

„Dochází ke zvýšenému hlášení škodních událostí v rodinných domcích a domácnostech. Škody se však nevyhýbají ani firmám. Nejčastějšími nehodami způsobenými mrazy jsou popraskaná vodovodní potrubí, poškozené radiátory a koupelnové baterie,“ uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda. 

Ředitelka likvidací Iva Knapová doplnila, že jen od začátku roku řešila společnost několik desítek událostí. Vyčíslené škody přesáhly jeden milión korun. Výjimkou nejsou ani případy, kdy silné mrazy zničily panely na výrobu solární energie. V tomto případě je odhad škod 60 tisíc korun. 

Neplechu nadělaly také mrazy některým majitelům domů poté, co jim vypadl elektrický proud. Podle ČSOB Pojišťovny pak vlivem nízkých teplot zamrzla voda, která poškodila regulační ventily, vodovodní trubky, koupelnové baterie, radiátory a zničila i omítku a podlahy - vyčíslená škoda činí 284 tisíc korun. 

Pojišťováci budou mít plné ruce práce během oblev  

Česká pojišťovna Novinkám řekla, že letos eviduje přes 1800 nahlášených škod v hodnotě několika miliónů korun. Podle mluvčího společnosti Václava Bálka však letošní mrazy zatím nezpůsobily mimořádné škody. 

„Popraskaná vodovodní potrubí, radiátory a další. Tyto škody jsou nejčastějšími většinou až při polevování mrazů, takže jejich nárůst teprve přijde s oblevou, nejspíš v následujících dnech,“ vysvětlil Bálek.

Podle něj byla co do škod extrémní zima před třemi lety. „Počet škod z tíhy a sesuvů sněhu a námraz přesáhl 30 tisíc,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám