Hlavní obsah

Letos větší pokles, příští rok menší růst, odhadla vývoj ekonomiky ČNB

Praha

V letošním roce by měla tuzemská ekonomika poklesnout o 0,5 procenta, v roce 2014 by pak měla vykázat růst 1,8 procenta. Vyplývá to z aktuální prognózy České národní banky (ČNB). V obou případech jde o zhoršení odhadu, když předešlá únorová předpověď hovořila pro letošek o 0,3procentním snížení hrubého domácího produktu, pro rok 2014 pak o růstu ve výši 2,1 procenta.

Článek

„Očekáváme od příštího roku oživení poptávky v zahraničí a počítáme i s postupným odezněním vlivů vládních rozpočtových opatření,“ sdělil viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Prozatím se v domácí ekonomice podle něj stále neobjevují hmatatelné známky oživení. Meziroční růst ekonomiky ČNB očekává letos až za čtvrté čtvrtletí.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje podle Tomšíka působí proti růstu cen. Jde především o nejistoty kolem vývoje tuzemské ekonomiky a vývoje v zahraničí, jako jsou ceny ropy nebo vývoj úrokových sazeb v EU. Dalším protiinflačním rizikem je podle ČNB i nárůst konkurence v oblasti telekomunikací a plynárenství.

Ministerstvo financí letos očekává stagnaci HDP. Příští rok by ekonomika měla podle ministerstva růst o 1,2 procenta. Mezinárodní měnový fond počítá letos s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a v příštím roce o 1,6 procenta. Evropská komise v únorové prognóze odhadla, že tuzemská ekonomika bude letos stagnovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám