Hlavní obsah

Lesy ČR zdvojnásobily těžbu kůrovcového dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Celková těžba v prvním pololetí stoupla o 17 procent na 5,59 milionu metru krychlových, uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Těžba dřeva Lesů ČR. Údaj za 2019 je k polovině roku.

Článek

Podniku patří téměř polovina lesů v zemi a jeho nynější hlavní snahou je zvládnutí kůrovcové kalamity.

„Obdobný průběh jsme očekávali, kůrovcové rojení jen letos oddálilo květnové ochlazení. Nejvíce se nyní těží na Vysočině a v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Na většinu kůrovcových těžeb zatím kapacity jsou," řekla Jouklová.

V pololetí také významně vzrostlo kácení stromů poškozených současným suchem, a to dvojnásobně na 649 000 metrů krychlových. Naopak nahodilá těžba dřeva poškozeného větrem a sněhem letos v prvním pololetí meziročně klesla o třetinu na 1,76 milionu metrů krychlových.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Celoročně státní podnik počítá s těžbou 12 milionů metrů krychlových dřeva. Z toho by asi devět milionů metrů krychlových mělo připadnout na kůrovcové dřevo.

Loni celková těžba dřeva v lesích Lesů ČR vzrostla o 32 procent na nadprůměrných 10,65 milionu metrů krychlových dřeva. Těžba kůrovcového dřeva loni vzrostla dvojnásobně na šest milionů metrů krychlových dřeva.

Foto: Foto archiv Svol

Rozsah kůrovcové kalamity ilustruje i letecký snímek z oblasti Dětřichova nad Bystřicí na Bruntálsku, pořízený loni v srpnu.

Kůrovcová kalamita, která způsobuje velký přetlak dřeva na trhu a pokles jeho cen, se negativně promítá do zisků Lesů ČR. Loni podniku kvůli tomu propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku.

Poslanecká sněmovna v pátek propustila do třetího čtení vládní novelu zákona o lesích, která má urychlit boj s kůrovcovou kalamitou. Vládní návrh počítá například s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám