Hlavní obsah

Lázeňské vouchery: podporu řeší Evropská komise

Právo, ČTK, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největším problémem projektu Covid lázně je dosud nezískaná notifikace Evropské komise (EK), která by stanovila dočasný rámec, tedy maximální sumu, kterou mohou žadatelé čerpat z programů veřejné podpory. Jasno by mohlo být na přelomu července a srpna.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Náměstí Svobody v Janských Lázních (ilustrační foto).

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které má program na starosti, zaslalo EK potřebné podklady. Navíc chce usilovat o výjimku pro cestovní ruch, aby podpora pro toto odvětví nebyla nijak limitována. Na tiskové konferenci to v pondělí řekli prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha a náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje MMR David Koppitz.

Zástupci lázeňského sektoru podle Bláhy usilovali o to, aby podpora byla spuštěna co nejdříve. S komplikací týkající se veřejné podpory se podle něj setkali až těsně před zahájením projektu.

Část lázní už vouchery od státu nepřijímá

Ekonomika

„Stáli jsme před otázkou: ,Má smysl čekat na to, až se dořeší a vyjedná prolomení hranice podpory, anebo je lepší to celé pustit?‘,“ uvedl. „Shodli jsme se na tom, že je lepší to pustit, protože už ten základní limit nám přišel dostatečně veliký,“ dodal.  Vzhledem k zatím nejasným podmínkám mnohé lázně zastavily přijímání státem dotovaných poukazů už po několika stech.

Zájem předčil očekávání

Řídí se totiž pravidlem podpory de minimis (malého rozsahu), kdy jednomu podnikateli nesmí být poskytnuta podpora vyšší než 200 000 eur (5,3 milionu Kč). Na tuto hranici narazily třeba lázně Luhačovice a Jáchymov.

Některé další lázně jako Třeboň mají na léto již naplněné kapacity. Dočasný rámec na jednoho žadatele z řad provozovatelů lázní činí 800 000 eur (21 milionů Kč). Díky tomu by celý trh podle Bláhy mohl využít zhruba 100 000 voucherů. V přepočtu je to podle něj téměř tolik, kolik domácích hostů běžně za druhé pololetí přijede do lázní v ČR.

EK si posvítí na Česko kvůli voucherům za zrušené zájezdy

Ekonomika

Notifikaci by měl podle Koppitze z MMR program bez problémů získat, stejně jako se to podařilo například u programu Covid nájemné, řekl. Po obdržení notifikace by podle něj bylo možné čerpání až 5300 poukazů na jedno zařízení. Zájem lidí o lázně předčil očekávání. Program byl spuštěn 1. července, do 12. července si lidé stáhli přes 94 000 poukazů, z nichž 10 000 bylo uplatněno na konkrétní pobyty. Poukaz mohou využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v ČR, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění.

Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 000 poukazů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v rozhovoru pro Právo řekla, že kdyby se program nepodařilo vyčerpat letos, mohl by pokračovat i příští rok.

Provozovatelé ubytovacích zařízení by podle nového návrhu MMR měli dostat za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládnímu opatření proti koronaviru zavřeno, státní dotaci za každý pokoj a den podle kategorie 100 až 400 korun. Ze státního rozpočtu by měly být na program vydány zhruba čtyři miliardy korun. Materiál byl včera na poslední chvíli po dohodě s ministerstvem financí stažen z jednání vlády. MMR ho opět předloží poté, až prezident podepíše rozpočet.

Reklama

Výběr článků

Načítám