Hlavní obsah

Laserové ukazovátko může poškodit zrak, varuje ČOI

Novinky, pit
Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) vydala varování před LED svítilnou s laserovým ukazovátkem na karabině. Ta představuje pro uživatele vážné riziko poškození zraku, zejména pak pro děti, sdělil mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Česká obchodní inspekce

Nebezpečná svítilna

Článek

„Z odborného posudku vyplynulo, že intenzita laserového paprsku výrazně překročila maximální přípustnou dávku ozáření lidského oka. Výrobek, zřejmě původem z Číny, není označen žádnými upozorněními s varováním před laserovým zářením ani informací o třídě laseru,“ informoval Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

Svítilna s laserovým ukazovátkem nese název LASER LDE KEY a je vyvedena v různém barevném provedení, konkrétně v červené, modré nebo černé barvě. Její délka činí devět centimetrů. Na těle svítilny jsou dva ovladače – pro přepínání svícení LED světla (vypnuto-zapnuto-přerušované svícení) a pro laser. Součástí výrobku je i karabina v příslušné barvě.

„Česká obchodní inspekce okamžitě zakázala další prodej tohoto výrobku a rozhodla o okamžitém stažení LED svítilny s laserovým ukazovátkem LASER LDE KEY z trhu,“ doplnil Gaidoš s tím, že výrobek byl nahlášen do mezinárodního výstražného systému RAPEX.

Reklama

Výběr článků

Načítám