Hlavní obsah

Lagardeová: MMF by se za deset let mohl přestěhovat z USA do Číny

Novinky, tov

Sídlo Mezinárodního měnového fondu (MMF) by se za deset let mohlo z amerického Washingtonu přestěhovat do hlavního města Číny Pekingu. Řekla to šéfka MMF Christine Lagardeová. Důvodem je, že Čína do té doby zřejmě předběhne USA na místě největší ekonomiky světa, informovala agentura Reuters.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

Lagardeová v pondělí ve Washingtonu označila stěhování MMF za „možné” vzhledem k tomu, že fond bude muset zvýšit zastoupení největších rozvíjejících se trhů, protože tyto ekonomiky získávají na síle a vlivu.

„To může pravděpodobně znamenat, že až se budeme znovu bavit za deset let, nebudeme sedět ve Washingtonu D.C., ale v ústředí v Pekingu,” prohlásila Lagardeová.

Šéfka MMF, sama původem Francouzka, dodala, že stanovy MMF předepisují, že sídlo má mít fond v největší členské ekonomice. Tou jsou od vzniku instituce v roce 1945 Spojené státy, které mají se současnými 16,5 procenta hlasů prakticky veto ohledně rozhodnutí fondu. Ekonomové však odhadují, že Čína Američany v příští dekádě – díky svému odhadovanému šestiprocentnímu růstu – předstihne a roční HDP Číny bude nominálně vyšší než USA, uvedla Reuters.

Při přepočtu HDP paritou kupní síly, která zohledňuje rozdílné ceny, předběhla Čína podle MMF Spojené státy už v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám