Hlavní obsah

Kyjev se na snížení dluhu potřebuje dohodnout i s Ruskem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina začala v pátek jednat s věřiteli o odpisu části státního dluhu. Jednání by mohlo zkomplikovat Rusko, které patří mezi největší věřitele a jen letos mu má Kyjev splatit tři miliardy dolarů, uvedl deník Financial Times.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinci stojí frontu na humanitární pomoc ve městě Debalceve

Článek

Ukrajina bude podle listu požadovat po věřitelích odepsání až 50 procent dluhu, aby odvrátila státní bankrot. Někteří investoři mluví i o „černém scénáři“, podle kterého bude potřebovat odepsat 70 procent dluhu. Variantou je několikaletý odklad splátek.

Státní dluh Ukrajiny dosáhl sto procent HDP, ekonomika kvůli konfliktu na východě loni klesla o 15 procent a zemi trápí více než třicetiprocentní inflace.

Jednání začínají v pátek odpoledne prostřednictvím telekonference. Největším věřitelem je americký fond Franklin Templeton. Dohodu o restrukturalizaci dluhu ale bude podle Financial Times vyžadovat i souhlas Ruska jako jednoho z největších věřitelů. Z osmi miliard dolarů dluhu, které má Ukrajina splatit v roce 2015, dluží Moskvě tři miliardy.

Rusko se splátkou počítá

„Kyjev trvá na tom, že k Rusku bude přistupovat jako k ostatním věřitelům, z minulosti ale není známo mnoho případů, že by se na snížení dluhu dohodly země zapojené v konfliktu,“  píše britský list.

Minulý měsíc ruský ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že se splátkou peněz z Ukrajiny počítá v rozpočtu.

Ukrajina v pátek obdržela od Mezinárodního měnového fondu (MMF) prvních pět miliard dolarů (129 miliard korun) ze slíbeného úvěrového programu.  Program je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje 17,5 miliardy dolarů.

Očekává se, že půjčka od MMF otevře cestu k úvěrům od jiných zahraničních věřitelů včetně Evropské unie. Celková pomoc by tak během příštích čtyř let měla podle šéfky MMF Christine Lagardeové dosáhnout až 40 miliard dolarů. Tato suma ale zahrnuje i možný odpis dluhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám