Hlavní obsah

Kvůli vyšší DPH zdraží věci pro děti, vstupné, kondomy i pohřby

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské pleny, autosedačky či omalovánky, lyžařské vleky, jízdenky, vstupenky do kin nebo na rozhlednu, dřevo do kamen, slepecké hole, odvoz odpadků, nové byty, pohřby, ale i kondomy – to vše může podražit, sjednotí-li koalice ODS, TOP 09 a VV sazbu DPH.

Článek

Výčet položek, u nichž by DPH vzrostlo z 10 na 19–20 procent, je ale mnohem větší a postihne všechny – od novorozenců, přes studenty, rodiče, sportovní fanoušky až po turisty. V současné době ve snížené 10procentní sazbě je vedle tepla, léků a potravin, o nichž se vášnivě debatuje, řada každodenních položek.

Mohlo by tak podražit vodné a stočné, okrasné květiny, hokejové a fotbalové zápasy, noviny, turistické mapy, ubytování v hotelech a penziónech, letenky, posilovny, sauny, pláže, divadla, hrady a zámky.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) sjednocení DPH nepovažuje za problém. „Stát by zvýšení životních nákladů sociálně potřebným kompenzoval. Vyjde to daleko levněji pro všechny, než kdyby se položky nechávaly ve snížené sazbě,“ řekl v pondělí Právu.

Ve vládní koalici to je ODS a TOP 09, co prosazují sjednocenou 19–20procentní DPH. O snížené sazbě mluví jen VV, které minulý týden jejich příznivci zavázali k tomu, aby ve vládě prosazovaly sníženou sazbu na základní potraviny, což by se kromě chleba a másla mělo týkat i ryb a zeleniny.

Položky, které jsou nyní v nižší sazbě DPH, však nemusí zákonitě podražit – např. u potravin, autobusových jízdenek či mytí oken může tlačit cenu dolů konkurence. U jiných služeb a zboží však situace může být jiná, jako u tepla či vodného.

Kromě jistého vyššího příjmu do státní kasy například z prodeje potravin či tepla, však některé položky, které se mají přesunout do horní sazby, vyvolávají rozpaky svou symbolikou jako například pohřby.

Co by mohlo podražit
dětské pleny, autosedačky, omalovánky, učebnice
knihy, noviny, časopisy, mapy
potraviny, léky, voda, teplo
kondomy
nové byty a domy a jejich opravy a rekonstrukce
pohřby
letenky, vlakové a autobusové jízdenky, lyžařské vleky a lanovky
ubytování v hotelech, penziónech, horských chatách
koncerty, divadla, kina, hrady a zámky, muzea, zoo, cirkusy
sportovní utkání
slepecké hole, oprava invalidních vozíků, hodinky pro nevidomé

Co pomůcky pro invalidy?

Od vyšší DPH je zatím osvobozena řada specializovaných položek, které využívají nemocní a invalidé: jde například o tiskárny na Braillovo písmo, bílé hole či váhy pro nevidomé, telefony a speciální zvonky a budíky pro neslyšící či ruční ovládání spojky, plynu a brzdy v autech invalidů.

Kalousek podotkl, že např. zdravotní pomůcky jsou předmětem dotační politiky. „Má smysl je podporovat na jedné straně bilance, nikoli na obou. Tak by příspěvek u zdravotních pomůcek byl větší. U ostatních komodit, které jsou součástí spotřebního koše, dojde ke skokovému růstu – zhruba tříprocentnímu – indexu spotřebitelských cen.

Důchodcům by to bylo plně valorizováno a sociálně slabým kompenzováno například zvýšením existenčního minima,“ uvedl.

Poslanec VV a člen rozpočtového výboru Michal Babák řekl Právu, že to, že jeho strana bude usilovat o sníženou sazbu na základní potraviny, ještě neznamená, že v 10procentní sazbě nezůstanou jiné položky.

„Autosedačky či hole pro slepce jsou věci, které na celkové inkaso budou mít marginální zatížení v řádu desítek až sto miliónů ročně. Dokážu dnes na sto procent říci, že ve snížené sazbě zůstanou dětské pleny,“ řekl Právu s tím, že doufá, že proti nebude ani ODS a TOP 09.

VV také chtějí ponechat sníženou sazbu na knihy a tiskoviny, Babák však přiznal, že prosadit takové opatření může být v koalici problém. Podle něj vstupenky do kina či na hokej budou zařazeny do zvýšené sazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám