Hlavní obsah

Kvůli šrotovnému se nezvedly přídavky na děti

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli odporu prezidenta Václava Klause vůči šrotovnému se od července nezvýšily přídavky na děti, na jejichž dočasném růstu se dohodla ČSSD s ODS jako na jednom z protikrizových opatření. Podobný osud má i zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti, které mělo začít platit od listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Aby se tak stalo, musela by Sněmovna ještě do předčasných říjnových voleb prezidentské veto přehlasovat většinou minimálně sto jedna hlasů. V opačném případě spadnou návrhy pod stůl a po volbách by musely projít celým legislativním procesem znovu.

Návrh zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability z dílny sociální demokracie počítal s tím, že se od 1. července přídavky na děti zvýší o 50 korun. Rodiny s příjmy do 2,4násobku životního minima měly až do konce příštího roku dostávat na dítě mladší šesti let 550 korun měsíčně, na dítě ve věku 6 až 15 let 660 korun a na 15- až 26leté 750 korun.

Podpory v nezaměstnanosti měly podle stejného zákona, který již prošel Sněmovnou i Senátem, ale ztroskotal zatím právě na podpisu prezidenta, od listopadu stoupnout v prvních dvou měsících z dosavadních šedesáti pěti na osmdesát procent průměrného měsíčního čistého příjmu.

Po zbytek doby počítal zákon s podporou ve výši 55 procent místo současných 50 nebo 45 procent příjmů. Celková doby vyplácení se měla současně až do konce příštího roku prodloužit o měsíc.

U uchazečů o zaměstnání do 50 let věku by podpůrčí doba činila 6 místo 5 měsíců. U lidí mezi 50 a 55 lety 9 měsíců místo 8 měsíců a u nezaměstnaných starších 55 let 12 místo 11 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám