Hlavní obsah

Kvůli požárům v Amazonii nás budou bojkotovat, bojí se brazilské firmy

Novinky, bož

Rozsáhlé požáry v Amazonii znepokojují brazilské firmy. Tamní společnosti se obávají, že je kvůli tomu začnou bojkotovat západní spotřebitelé, kteří jsou citlivější na otázky související s ochranou přírody. Upozornil na to server listu Financial Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry spálené AmazonieVideo: Reuters

 
Článek

Přední brazilské společnosti a obchodní skupiny se připojily k těm, kteří vyjadřují pobouření nad požáry v amazonských deštných pralesech a reakcí tamní vlády.

„Zemědělské podniky jsou znepokojeny,“ uvedla ekonomka Zeina Lafitová z XP Investments v São Paulu. „Pohybují se v konkurenčním globálním prostředí. Konkurenti tohle využijí. Jde o munici pro útok na Brazílii,“ dodala.

Tyto obavy zesílily poté, co Finsko v pátek přišlo s výzvou k zákazu prodeje brazilského hovězího v EU. Šéf brazilského sdružení agropodniků následně v médiích uvedl, že bojkot brazilských produktů je otázka času.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Oheň v Jacunda National Forest u města Porto Velho

Řada zástupců brazilských firem požáry a chování vlády odsoudila. Asociace producentů sóji dokonce podle Financial Times uvedla, že požáry jsou „zločinné“.

„Není pochyb, že jde pro soukromý sektor o důvod ke znepokojení,“ nechala se slyšet Gabriella Dorlhiacová z brazilské Mezinárodní obchodní komory, která sdružuje největší farmy v zemi. „V soukromém sektoru máme množství dobrých lidí, kteří v oblasti udržitelnosti dělají skvělou práci. To však neznamená, že bychom teď měli mlčet,“ dodala.

Pomoc nabídli DiCaprio i G7

Organizace Earth Alliance, mezi jejíž zakladatele patří slavný hollywoodský herec Leonardo DiCaprio, přislíbila na boj proti požárům v Amazonii přispět pěti miliony dolarů (zhruba 116 milionů korun).

Brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítl pomoc skupiny G7 v podobě 20 milionů dolarů (465 milionů korun). V nabídce Bolsonaro vidí koloniální smýšlení zemí G7.

Foto: Mapy.cz

Požáry v Jižní Americe k 22. srpnu 2019

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám