Hlavní obsah

Nejsme ničí kolonie, odmítl prezident miliony na boj s požáry v Amazonii

Právo, rm, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazílie odmítla pomoc skupiny G7 v podobě 20 milionů dolarů (465 milionů korun) na hašení požáru pralesa v Amazonii. Oznámil to Onyx Lorenzoni, šéf kabinetu brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Tato částka by měla být podle brazilského prezidenta použita na zalesnění Evropy. Bolsonaro v nabídce vidí koloniální smýšlení zemí G7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry spálené AmazonieVideo: Reuters

 
Článek

Bolsonaro považuje nabídku pomoci, s níž přišla skupina G7, která za předsednictví prezidenta Francie Emmanuela Macrona jednala ve francouzském Biarritzu, za bezostyšné vměšování do vnitřních záležitostí.

„Nemůžeme akceptovat, že prezident Macron vede nevhodné útoky na Amazonii a skrývá své záměry za ,spojenectví‘ států G7 k ,záchraně‘ Amazonie, jako bychom byli kolonií nebo zemí nikoho,“ napsal v pondělí Bolsonaro na Twitteru.

G7, k níž kromě Francie patří také USA, Německo, Británie, Itálie, Japonsko a Kanada, nabídla na boj proti požárům v Amazonii dvacet milionů dolarů, tedy asi 465 milionů korun. Téma na jednání nastolil právě Macron.

Střet obou prezidentů dostal záhy i osobní podtón, když Macron obvinil Bolsonara, že urazil jeho ženu Brigitte. Brazilec totiž podpořil komentářem facebookový výpad proti ní.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Podnětem sporu se stala montáž jednoho z uživatelů Facebooku, na níž je Macron s výrazně starší, 66letou Brigitte a Bolsonaro s 37letou manželkou Michelle. K montáži je připsáno: „Už rozumíš, proč Macron Bolsonara pronásleduje?“ Brazilský prezident k tomu z ověřeného účtu připsal: „Neponižujte toho chlapíka, cha, cha, cha.“ Bolsonarův úřad pak odmítl komentovat dotazy, zda komentář zveřejnil sám prezident, nebo někdo z jeho týmu.

„Je to smutné pro něj i pro Brazilce, brazilské ženy, které bezpochyby cítí stud, když čtou něco takového od svého prezidenta… Jsou to mimořádně neuctivé útoky na mou ženu,“ prohlásil uražený Macron během summitu G7.

Rozhořčený Macron pak dokonce vyjádřil naději, že brazilští občané budou mít brzy nového prezidenta, který bude kompetentní. Bolsonaro přitom převzal úřad teprve letos v lednu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry dál spalují AmazoniiVideo: Reuters

Pomoc pro Amazonii oznámil v pondělí Macron spolu s chilským prezidentem Sebastiánem Piňerou. Iniciativa má podle Macrona podporu také amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se však pondělního jednání G7 k ekologickým otázkám nezúčastnil.

„Musíme reagovat, jsme amazonská země,“ prohlásil Macron. Součástí Francie je i její zámořské území Francouzská Guyana, která sousedí s Brazílií a na jejímž území je rovněž část amazonského pralesa.

Foto: Mapy.cz

Požáry v Jižní Americe k 22. srpnu 2019

Ekologická organizace Earth Alliance, kterou před dvěma měsíci spoluzaložil americký herec Leonardo DiCaprio, založila fond za záchranu amazonského deštného pralesa. Pro začátek vynaloží pět milionů dolarů (asi 120 milionů Kč). Podle DiCapria mají peníze dostat domorodí obyvatelé a další místní, kteří se „snaží zachránit biodiverzitu a život v Amazonii před požáry, které oblast nyní devastují“.

Amazonie v Biarritzu
Požáry v amazonském pralese se staly jedním z hlavních témat summitu G7 v Biarritzu.
Jen v Brazílii se jejich počet od ledna proti stejnému období loňska zvýšil o 83 procent.
Celkem jich úřady napočítaly téměř 80 tisíc.
Většinu požárů mají na svědomí zemědělci a pastevci, kteří chtějí získat novou půdu.
Svůj podíl na nich mají ale i těžařské společnosti.
Bolsonaro v pátek nařídil nasazení armády do boje s požáry.
Povolal 43 tisíc vojáků, kteří budou hasit v šesti brazilských státech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám