Hlavní obsah

Kvůli PES řada firem a živnostníků skončí, varuje Hospodářská komora

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parametry protiepidemického systému (PES)znemožní základní ekonomické fungování celých sektorů ekonomiky v řádu mnoha měsíců. To způsobí konec mnoha firem a živnostníků. K novým opatřením to v pátek uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Opatření kritizuje také předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Pavel Březina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Dlouhý je od roku 2014 prezidentem Hospodářské komory.

Článek

„Tento stav povede k hlubokému propadu ekonomické aktivity, faktickému konci řady firem a živnostníků a k významnému propouštění zaměstnanců. Vládní opatření si vyžádají další náklady ze státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun, které ve výsledku zaplatíme v daních my všichni,“ varoval Dlouhý.

Za velkou chybu Dlouhý označil, že protiepidemický systém s dopadem na životy obyvatel na další měsíce vznikal za zavřenými dveřmi bez diskuse s těmi, kterých se týká, a bez řádné argumentace.

K čemu je přísnější režim v obchodech s potravinami?

„Prodejny potravin nebyly nikdy klasifikovány jako významné místo nákazy. Možná i právě proto, že se snažíme v maximální možné míře chránit na prodejnách zákazníky i personál,“ napsal v dopise ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) prezident AČTO Březina.

„Absolutně tedy nechápu, proč právě teď se snažíte pro maloobchod zavést mnohem restriktivnější opatření, než platila do současnosti,“ dodal. Připomněl také, že v předvánočním období prodejny čeká největší nápor.

Slovensko od pondělí otevírá divadla, kina a kostely na polovinu kapacity

Koronavirus

Hospodářská komora navrhovala, aby kapacita byla omezena na jednu osobu na 10 metrů čtverečních, zatímco ministerstvo prosadilo jednoho člověka na 15 metrů.

„Na dotaz, jaký je epidemický dopad mezi 5 metry a zda by jej ministerstvo mohlo doložit, se Hospodářské komoře dostalo odpovědi, že pro to data neexistují. Otázkou tedy je, zda pro snížení sociálního kontaktu bez exaktního testování je tento rozdíl opravdu tak důležitý, že nelze volání obchodníků vyhovět,“ uvedla Hospodářská komora v tiskové zprávě.

Dlouhý také připomněl, že uskutečnění představeného modelu by znamenalo nutnost výrazného zvýšení podpory zaměstnavatelů i jejich zaměstnanců.

„Podnikatelé přitom už nechtějí být závislí na státní podpoře. Chtějí, aby jim vláda rozvázala ruce, tak aby mohli alespoň trochu normálně fungovat. Lepší než vydávat prostředky ze státního rozpočtu na podporu podnikatelů je umožnit podnikatelům obnovit jejich ekonomickou aktivitu,“ uzavřel Dlouhý.

Foto: mzcr.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám